Wpis z mikrobloga

Tag #ekonomicznelinki obserwuje ponad 10 osób. Jestem pod wrażeniem. []

Dzisiaj głównie moje przemyślenia w skrócie i przegląd.

Z istotnych publikacji w kalendarzu ekonomicznym jeżeli chodzi o wskaźniki wstępne
to wstępne PMI dla przemysłu strefy euro i niemieckie Ifo za maj.(poniżej)

Na uwagę zasługuje także minutes z posiedzenia EBC w kwietniu - pewnie dane pojawią się w ciągu godziny.

w skrócie umiarkowana poprawa wskaźników wskazująca na całkiem przyzwoity potencjał w Q2 w Europie.

US: Wczoraj ukazały sie także minutes z Federal Open Market Committee. Ogólnie bez zaskoczeń; stwierdzono jedynie ze istnieje ryzyko osłabienia inflacji co jest chyba zgodne z tym co Powell mówił w poprzednich wypowiedziach.

UK: Pani premier znów dała tyłka i jedyne co wymyśliła to kolejne referendum. Rząd jest tak słaby że jeżeli nie poda się pani premier do dymisji będę zaskoczony.

Jeżeli chodzi o arytkuły to nie mam dzis czasu szukać ale Bloomerg standardowo coś wrzuca.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-05-23/full-blown-trade-war-is-quickly-shifting-from-risk-to-baseline - ekonomiści nie traktują już eskalacji wojny handlowej z Chinami jako zagrozenie a nowy stan rzeczy. Pytanie jak to wpłynie na aktualne szukanie bezpiecznych aktywów na rynku? pewnie okaże się w przyszłym tygodniu.

Indyjska prasa żyje wyborami ale pojawił się artykuł o problemach TATA steel - aktualnie chyba 3 producenta stali na swiecie

https://economictimes.indiatimes.com/industry/auto/auto-news/tata-faces-14-billion-in-auto-debt-and-a-slowdown-in-china/articleshow/69438077.cms

#ekonomia #gospodarka #swiat
Aiween - Tag #ekonomicznelinki obserwuje ponad 10 osób. Jestem pod wrażeniem. └[⚆ᴥ⚆]┘...

źródło: comment_ToUmAZmHR5gXxKJCVTqZcbCuRb23tiBT.jpg

Pobierz
  • 2
@Aiween: jestem świeżakiem, więc nie śmiej się ze mnie, ale gdzie najlepiej śledzić poczynania finansowe różnych firm - jakie są najbardziej kompleksowe strony w tym temacie, które dostarczą najwięcej wiedzy? ( ͡° ͜ʖ ͡°)