trening ud: 1.Przysiady ze sztangą na karku (high bar) 4 x 8/8/6/5 2.Przysiady ze sztangą z przodu (fronty) 4 x 10/8/8/6 3.Wyciskanie na suwnicy nożnej 3 x 12/10/10 4.Uginanie ud na maszynie leżąc 3 x 15/12/12 trening łydek: 1.Wspięcia na palce na podwyższeniu z obciążeniem 4 x 15/12/10/10 2.Wspięcia na palce na maszynie siedząc 3 x 20/15/15 #mikrokoksy #silownia
@WodaDoPicia: typowo, nie wiesz jak trenować i zamiast wziąć coś sprawdzonego to bierzesz jakiś split napisany przez redaktora mens health z zerową wiedzą, a jak przychodzi co do czego to nie wiesz nawet nawet jak i dlaczego trenujesz ( ͡°͜ʖ͡°) zamiast frontów możesz dać inny plan, a ten w-----ć
@deshix: po prostu we frontach zanim osiągniesz zmęczenie w czworoglowych to prawdopodobnie prędzej zmeczysz prostowniki i puści twoja pozycja. Na pewno ma swoje zastosowanie, ale w kontekście samej hipertrofii moim zdaniem bardziej sklanialbym się do high bar, safety squat bar, leg press, belt squat, czy bulgarow. Ale fronty też są spoko i wszystko zależy kiedy użyć.
@WodaDoPicia Pytam bo myślałem, że to akcesorium celowane pod coś konkretnego i dlatego jest w planie.
@urak666 ładnie Ci wszystko wyjaśnił. Pamiętaj tylko że plan ma być spójny i dobrze byłoby wiedzieć w jakim celu jest konkretne ćwiczenie i w czym ma Ci ono pomóc.
@vegetator21 To akurat bardzo łatwe. Dwie osoby na takim samym planie będą miały zupełnie różne efekty ¯_(ツ)_/¯ nie wszystko to kwestia planu, dużo robi jak realizujesz to co on zakłada. Planów idealnych nie ma, a jak będziesz uczciwie ćwiczył to obstawiam, ze na „słabym” planie zrobisz lepszy progres niż ktoś kto się będzie obijał na idealnym planie
@vegetator21 znaczy w sumie nie wiem czy takie słabe, bo z 35kg zrobiłem 55kg na klatke, i urosłem 10kg. Ale to chyba przy kazdym treningu by tak było, bo na poczatku najlepsze efekty wiem ze i tak nadal poziom gówna, ale jak na moją wagę to jest dosyć optymalnie ;p
@banaan: Mike mówi o "chest fall pattern", to trochę co innego w przypadku zawodniczego low bar, bo sztanga jest zupełnie w innym miejscu, niż we froncie.
Dlatego Mike zdaje się częściej wrzucać dla osób z takim błędem technicznym ćwiczenia, które bezpośrednio mocniej przepracują czwórki, np. leg press, niż kolejna wariacja przysiadu. Z takiego powodu, że jeśli plecy będą się łamać to czworogłowe nie zostaną odpowiednio przepracowane we wzorcu przysiadu.
I dlatego między innymi warto inwestować w krajowe firmy, a nie gigantów zza granicy. Nie dość, że płacą dużo wyższe podatki, to jeszcze angażują się w sprawy kraju. Szacunek panie Brzozka #inpost #powodz
trening ud:
1.Przysiady ze sztangą na karku (high bar) 4 x 8/8/6/5
2.Przysiady ze sztangą z przodu (fronty) 4 x 10/8/8/6
3.Wyciskanie na suwnicy nożnej 3 x 12/10/10
4.Uginanie ud na maszynie leżąc 3 x 15/12/12
trening łydek:
1.Wspięcia na palce na podwyższeniu z obciążeniem 4 x 15/12/10/10
2.Wspięcia na palce na maszynie siedząc 3 x 20/15/15
#mikrokoksy #silownia
a jaki był cel wrzucenia tych frontów do planu?
bo nie umiem, macham sie jak debil i po prostu zanim to ogarne to nie chce tracic 4 serii z planu
Aaa... Nie wiem znalazlem go gdzies na jakiejs stronie xD
Tyraj
Robiłem fbw przez rok i strasznie slabe efekty w porownaniu do splita
Zapraszam do podzielenia się sprawdzonym splitem
Pytam bo myślałem, że to akcesorium celowane pod coś konkretnego i dlatego jest w planie.
@urak666 ładnie Ci wszystko wyjaśnił. Pamiętaj tylko że plan ma być spójny i dobrze byłoby wiedzieć w jakim celu jest konkretne ćwiczenie i w czym ma Ci ono pomóc.
znaczy w sumie nie wiem czy takie słabe, bo z 35kg zrobiłem 55kg na klatke, i urosłem 10kg.
Ale to chyba przy kazdym treningu by tak było, bo na poczatku najlepsze efekty
wiem ze i tak nadal poziom gówna, ale jak na moją wagę to jest dosyć optymalnie ;p
Dlatego Mike zdaje się częściej wrzucać dla osób z takim błędem technicznym ćwiczenia, które bezpośrednio mocniej przepracują czwórki, np. leg press, niż kolejna wariacja przysiadu. Z takiego powodu, że jeśli plecy będą się łamać to czworogłowe nie zostaną odpowiednio przepracowane we wzorcu przysiadu.
powiedział coś całkowicie przeciwnego, właśnie, że dla ludzi z chest fall pattern daje fronty