Wpis z mikrobloga

Dziwi mnie, że Python czy JS w webdevie bardzo zyskują na popularności kiedy #csharp jest tak eleganckim językiem. Oglądam sobie co nowego w C# 8 a tam: asynchroniczna pętla foreach. Wnętrze pętli będzie się wykonywało jak tylko jakaś usługa zdoła dostarczyć obiekt. Albo jednolinijkowy switch/case (picrel) zwracający któregoś ze string'ów w zależności od tego która z 3 wartości jest nullem. Działa jak tablica prawdy, krótkie w zapisie i bardzo czytelne. Wszystko to w połączeniu ze świetnymi narzędziami (Visual Studio to już prawie pisze kod za mnie) które rzadko zawodzą (wysypał wam się Nuget kiedyś? A jak tam wasze NPM js'owcy? ( ͡° ͜ʖ ͡°) ).

#programowanie
Pobierz o.....i - Dziwi mnie, że Python czy JS w webdevie bardzo zyskują na popularności kied...
źródło: comment_SdtfhvFL2yOVazbx314sxTjoTsxAXe5D.jpg
  • 36
@obserwator_z_prawem_interwencji:

Kolejny płacz programistów C# czemu ten język nie jest popularny, przecież jest taki fajny itd.

Jakby się Microsoft skupił na rozbudowie platformy a nie na dodawaniu coraz to bardziej zagmatwanych konstrukcji językowych to może i byłby popularny ¯\_(ツ)_/¯

Jak w serializacji jsona c# jest na 40 miejscu pod względem prędkości i przegania go nawet python to ja się nie dziwie ze traci na popularności xd

https://www.techempower.com/benchmarks/#section=data-r17&hw=ph&test=json
@obserwator_z_prawem_interwencji:

asynchroniczna pętla foreach. Wnętrze pętli będzie się wykonywało jak tylko jakaś usługa zdoła dostarczyć obiekt.

U nas takie coś już jest dawno. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

for await ... of do działania na tablicy Promise (coś jak Future w Javie, również asynchroniczne funkcje zwracają typ Promise), lub await w pętli wewnątrz asynchronicznej funkcji.
Wszystko się pięknie wykonuje, a komponowanie takich funkcji to jest bajka.