Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
W sumie to mam pytanie do #arduino i #smog
Jak powinienen być taki dziad
GP2Y1014AU0F https://allegro.pl/oferta/modul-czujnik-dymu-pylu-gp2y1014au0f-dla-arduino-8079522777?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare
Umieszczony w puszce którą nosimy na kieszeni (stara płaska latarka) by miało to sens jako wykrywacz syfu?

Coś jak licznik gajgera ale na pył

#czarnobyl troszkę
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ja bym polecił połączyć np. SDS011 z jakimś ESP8266, np. NodeMCU v3. Posiadam taki zestaw: SDS011 (czujnik pyłów) + BME280 (pomiar temperatury, ciśnienia i wilgotności) i NodeMCU v3 (na który można wgrywać skrypty arduino). Sprowadzając części z chin można bez problemu zmieścić się poniżej 100zł. Do tego we własnym zakresie skrypt na stronie internetowej i mam pomiary w ładnych wykresach, praktycznie bezobsługowe po złożeniu. Zamiennie do ESP8266 można wykorzystać jakiś inny układ,
  • Odpowiedz
@wytrzzeszcz Taki zestaw nie pobiera dużo prądu. Do zestawu, który posiadam, w zupełności wystarczyła ładowarka do telefonu 5V 0.7A, pewnie można użyć jeszcze słabszej i też będzie działać. Jakie to są baterie?
  • Odpowiedz
Nie bardzo orientuję się, jak wydajne są takie ogniwa, dlatego wezmę na przykład ICR18650-22F. Pojedyncze ogniwo jest aż nadto do zasilenia takiego zestawu (3.6V, 4.4A), moją wiadomość trzeba poddać weryfikacji, bo nie wszystko wiem odnośnie prądu i jego właściwości. Z aktualną wiedzą trzeba będzie na pewno dodać jakiś regulator, stabilizator napięcia na 3,3V (ESP8266 może na takim pracować), ale w tym wypadku odpada NodeMCU v3 (zasilane 5V, posiada wbudowany konwerter na płytce).
  • Odpowiedz