Wpis z mikrobloga

Jakiś program 3d gdzie można włączyć tryb siatki 2d? Co jakis czas mam chec na nauke 3d, probowalem blendera z tutoriali, za każdym razem łapał mnie #!$%@? bo na tutorialach kazdy mial inne wersje blendera skutkiem czego u mnie inaczej to wszystko wygladalo. Kiedys bawilem sie valve hammerem do mapek na silniku Half-life i tam bylo spoko, bo moglem w kilka sekund wygenerowac jakies plaszczyzny, scianki itd. W blenderze przez to że wszystko jest w 3d nie moge/niepotrafie zrobic tego tak zeby bylo align perfect, wszystko lata. Dlatego wole siatke bo moge sobie perfekcyjnie wszystko ustawic i wydaje mi sie ze szybciej zbudowac proste bloki niz na zwyklym widoki 3d. Podobną historie mam z silnikiem UE - tez niemoglem sie przemóc.
Może jest jakiś prostszy program 3d z możliwością włączenia siatki 2d?
#blender #3d #unrealengine
Pobierz g.....a - Jakiś program 3d gdzie można włączyć tryb siatki 2d? Co jakis czas mam chec...
źródło: comment_ZrAV6AwzUQ0sdqD91oDtHLrtAIZqnw9C.jpg
  • 7
@goodidea: w ue możesz włączyć widok 2d, identyczny jak na twoim zdjęciu, a w blenderze możesz włączyć snapping przytrzymując ctrl, wtedy wszytko będziesz miał align perfect ( tylko musisz wybrać czy chcesz do wierzchołków, do krawędzi itp ), dodatkowo możesz przecież używać numpada do zmieniania widoku xd
@goodidea: Zamiast forsować totalnie archaiczny workflow pod 4 widoki to sugerowałbym poczytać na temat narzędzi to "przyciągania" (Snap Tool) - każdy program to teraz ma (i to mocno rozbudowanie).