Wpis z mikrobloga

Marzy mi się piwo takie z sosną.
Kiedy jest dobry czas na zerwanie gałązki czy czegoś z sosny?
Wrzucić do gotowania, na burzliwą/cichą? W jakiej ilości?
Jaki chmiel się do tego nadaje?
#piwowarstwo
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rdsx:
najlepsze są młode pędy sosny. Najlepiej zbierać je po pierwszych ciepłych dniach, po odwilży - mają najwięcej walorów smakowych. Teraz możesz też trochę pozbierać, ale jest trochę już późno i młode pędy już zdążyły się nieco rozrosnąć...

Po zebraniu, możesz je ususzyć, lub wrzucić je na zimno (30-80gr jeśli "mokre", 25gr jeśli suche). Ewentualnie jedną porcję jeszcze na gotowanie na ostatnie 5' (do 50gr).

Ewenutalnie możesz zwyczajnie kupić suszone
  • Odpowiedz