Wpis z mikrobloga

Mirki jak to jest z gotowymi kompami na #allegro ? Karta graficzna GeForce GTX 1660 Ti 6GB , Intel Core i7 , dysk HDD 500GB windows 7 obudowa zasilacze i tak dalej cena juz złożonego kompa 2800
Patrze na #morele tą samą konfigurację karta 1339 zł procesor 1899 zł co wychodzi juz 3238 zł
Warto kupić na allegro? Skąd taka niska cena ? #pcmasterrace #informatyka
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Yudep: Tak. I7 to nazwa serii procesorów. Są różne modele w zależności od generacji, w której wyszły.
Poza tym numerek karty graficznej oznacza tylko jaki jest chip (gpu), reszta łącznie z płytką pcb zależy już od konkretnego producenta. Czasem ceny tej samej karty mogą wahać się kilkaset złotych przez to.
Poza tym gotowe zestawy oszczędzają na płycie głównej (bo nikt kto będzie go kupował nie zna się na tym), zasilaczu,
  • Odpowiedz
@Yudep: ten komp to p--------y złom mirku ( ͡° ͜ʖ ͡°) procesor tak stary że moja babcia na nim pracowała jak prowadziła symulacje starć zimnej wojny w latach sześćdziesiątych.
  • Odpowiedz
full spec

@Yudep:

- To co tu jest podejrzane to to, że podają rodzinę procesora (Core i7), ale już nie konkretny model. Dla porównania przy dysku podają taką pierdołę jak prędkość obrotowa (poza jakimiś specjalistycznymi wszystkie do komputerów stacjonarnych mają 7200)
- RAM - DDR3 <- stara technologia, DDR4 jest już od jakichś 5 lat. Nowoczesne procesory już nie wspierają DDR3 (i to od kilku lat!). Dodatkowo brak danych o producencie, taktowaniu itp. To mogą być najgorsze pamięci, jakie dało się znaleźć. Pewnie nawet kilka razy wolniejsze niż 100 zł
  • Odpowiedz
@Yudep ja kupiłem od Mirków @NTT_System, wystawili mi na allegro setup ze swojej strony i miałem opcje jego modyfikacji także spoko, często w tych gotowych zestawach z allegro coś tam mi nie pasowało a tak wyszło spoko
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@cysiekw: zła specyfikacja ?

@Yudep: bardziej brak specyfikacji.
Napisane tak aby przypadkiem nie było żadnych istotnych szczegółów, pozwalających ocenić czy to kompletne padło, czy cokolwiek z sensem. Czyli należy obstawiać to pierwsze.
BTW. morele wszyscy krytykują, że leci w człona. Mało to już było afer "oszukali mnie" na wypoku?
  • Odpowiedz
@szpongiel: Eeee... od razu leci w człona... Z tego co widziałem to ludzie narzekają głównie na czas realizacji zamówień. Reszta wygląda całkiem spoko (nie liczę kradzieży bazy).

Prawda jest taka że niezależnie gdzie kupisz to mogą się zdarzyć jakieś problemy. Różnica wygląda tak że lepiej wpaść w te problemy z X-komem, Morelami, Komputronikiem niż z jakimś Januszem na allegro. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Na większe sklepy
  • Odpowiedz
: są różne zboczenia aczkolwiek hdd ma swoje zalety. Praktycznie zawsze idzie odzyskać dane z ssd jest to loteria a często wręcz niemożliwe. Ja z hdd odzyskiwałem posektorowo 2 tb danych trwało to Ok 30 dni ale wszystko odzyskane. Ja preferuje dyski hdd jeżeli ma się ważne dane itd. Jeżeli to ma być tylko komp do gier to add najlepszy wariant tymbardziej ze tak staniały .

@Jordandc a backup?
  • Odpowiedz