Wpis z mikrobloga

• 1
@andrzej_kowal To czemu przy cpp nie zostaniesz? Ma dużo świetnych frameworków do backendu. W dodatku bije wszystkie inne języki jeśli chodzi o wydajność. Zobacz sobie np. Seastar do budowy aplikacji obsługujących po milion połączeń.

Jeśli szukasz czegoś podobnego do Javy dla nudnych biznesowych zastosowań i pisać gettery settery faktory i interfejsy do bierz PHP. Dla backendów bez skomplikowanej logiki lepszy będzie node, ale w tym wypadku zaczynaj z Typescript zamiast z
  • Odpowiedz
@dex4er: C++ nie przypadł mi do gustu, ZA PRZEPROSZENIEM wydał mi się jakiś taki stary XD Ciekawe bo nie słyszałem że idzie wcisnąć go w backend.
Ja aktualnie robie w front-endzie - react, typescript, sass, webpack, npm i cała ta reszta. Idealnie łączy to dla mnie programowanie i grafikę (UI też czasem trzeba porobić). Jednak przydałby się krok w stronę full-stacka. Do tej pory w PHP umiem obsłużyć sobie jakiś
  • Odpowiedz
  • 1
@andrzej_kowal Skoro robisz frontend to node jest naturalnym rozwinięciem. Dla mnie tu PHP nie będzie miał przewagi, po za tym może, że da się go hostować na kalkulatorze albo hostingu za dolara rocznie.
  • Odpowiedz
  • 0
@Jurigag Bo node jest 49,6 jak wynika z zestawienia niżej.

Nie rozumiem po co dyskutować z faktami. Widzę zalety PHP ale nie takie, o których piszesz.
  • Odpowiedz
@dex4er: przecież też ludzie którzy piszą w froncie korzystają z nodea, te 49,6 nie jest żadnym argumentem

jedno to korzystać z nodea, drugie to pisać backend w js
  • Odpowiedz