Wpis z mikrobloga

Dostaję pogróżki od jakiejś osoby, która do mnie dzwoni. Zna ten ktoś mój adres zamieszkania, który podawałem pare lat temu na morele, imię nazwisko i ofc nr telefonu... Co można z tym zrobić? #morele #wyciek #prawo
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@hpiotrekh: tak, zdziwiłem się bo myślałem, że to jakiś dawny znajomy sobie dzwoni, ale jak poczytałem o wycieku to wszystko zaczyna się łączyć w całość. Na adres który miałem w morele kupowałem pierwszego PC
  • Odpowiedz
@zielonestopylucyfera umorzone będzie jeśli wprost nie została wysunięty groźba popełnienia przestępstwa na szkodę ofiary czyli np. "polamie Ci nogi" kwalifikuje się jako groźba karalna ale "przyjadę jutro i zobaczysz pożałujesz" nie jest groźba karalna.
@memiusz przede wszystkim zainstaluj nagrywanie rozmów, wciagnij go w rozmowę, zagraj niestandardowo, przelam schemat :)
  • Odpowiedz
@ZaufanaTrzeciaStrona zawsze musi powiedzieć że czuję się zagrożony po to składa zawiadomienie prawda? A czy zagrożenia są uzasadnione to już zależy m. in. od formy i treści groźby. "Groźby karalne – tylko wtedy, kiedy pokrzywdzony czuje obawy

Istotnym elementem umożliwiającym sprawcy przypisania przestępstwa groźby karalnej z art. 190 k.k. jest to, że jego postępowanie musi w pokrzywdzonym wzbudzić uzasadnioną obawę, że groźba może zostać zrealizowana. Obawa musi być uzasadniona, czyli inaczej
  • Odpowiedz
podsumowując w Polskich realiach treść groźby musi wprost odnosić się do popełnienia czynu zabronionego określonego w KK

umorzone będzie jeśli wprost nie została wysunięty groźba popełnienia przestępstwa na szkodę ofiary czyli np. "polamie Ci nogi" kwalifikuje się jako groźba karalna ale "przyjadę jutro i zobaczysz pożałujesz" nie jest groźba karalna.

@carpaccioprofessore: nie jest to prawda. Groźba w rozumieniu art. 190 par. 1 k.k. może być wyrażona w sposób dorozumiany. Na
  • Odpowiedz
@IgorK teoretyzujesz, wielokrotnie grozono mi i za każdym razem umarzano sprawę mimo że groźba była wyrażona w sposób dorozumiany. Lub wprost odwolywala się do popełnienia przestępstwa "Spale Ci dom". Nie twierdzę że podręcznik mówi nam co innego. Twierdzę że w Polsce nie istnieje coś takiego jak groźba karalna. Tak jak oszustwem nie będzie sytuacja w której pośrednik podpisał z Tobą umowę oparta na KC i nie wywiązał się z transakcji tzn.
carpaccioprofessore - @IgorK teoretyzujesz, wielokrotnie grozono mi i za każdym razem...

źródło: comment_BQ2S7hqct0GWCuFIlBY8CSCJvbU8o0g5.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 1
@carpaccioprofessore nie teoretyzuję, wręcz przeciwnie - praktykuję: zdarzało mi się kierować akty oskarżenia o groźby dorozumianie i sądy skazywały. Zdarzało mi się zresztą też umarzać. Wszystko zależało od kontekstu danej sytuacji.
  • Odpowiedz