Wpis z mikrobloga

Co kupić za 25k?

• Skoda Rapid 13.1% (14)
  • Skoda Octavia 22.4% (24)
  • Vw Golf 6 26.2% (28)
  • Seat Leon II 10.3% (11)
  • Citroen C5 II 28.0% (30)

Oddanych głosów: 107

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MlodyWilczek:
C5, choć fajne auto to zabije Cię kosztami. Leon/Golf/Octavia to w zasadzie to samo, z tą różnicą, że Octavia będzie największa i najbardziej przestronna z tej trójki. Moim zdaniem najrozsądniejszy wybór gdyby brać pod uwagę praktyczne cechy a wygląd zostawić na drugim planie.
  • Odpowiedz
@MlodyWilczek:
Tak tylko dodam, że w drugiej generacji octavii unikałbym silników TSI, bo to był najgorszy okres usterek wieku dziecięcego i dopiero w III generacji są one poprawione. Tak więc do dwójki albo 1.4-1.6 MPI albo 1.9 TDI. Z drugiej strony, pierwszą generację produkowano aż do 2010 roku i jeżeli nie odrzuca Cię design, który już trąci myszką to można pokusić się o poszukanie egzemplarza z legendarnym silnikiem 1.8T 20V
  • Odpowiedz
@MlodyWilczek:
Nie znam dobrze tego silnika i nie chcę Ci bajerować, chociaż mając do wyboru 1.6 na common railu i 1.9 na pompowtryskach o tej samej mocy i momencie wybrałbym ten drugi. Choć głównie przez to, że jest mi bardziej znany.
  • Odpowiedz
@MlodyWilczek Mój głos też na Octavkę. Poza tym, tak jak napisał @smk666 Wszystkie auta z grupy VAG z silnikami TSI najlepiej omijać. Czy to VW, Seat, Skoda czy Audi.
1.4 i 1.6 trochę mało jak na takie auto. 1.9 TDI 'stary ale jary'. Sprawdzona konstrukcja, która pojedzie nawet na gnojówce ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz

@MlodyWilczek: to bardzo dobry silnik, udany następca 1.9 TDI. Zdecydowanie bym go wybrał nad 1.9 TDI z PD bo jest tańszy w utrzymaniu i mniej pali. Generalnie świeższa konstrukcja, lepsza kultura pracy.

Nie znam dobrze tego silnika i nie chcę Ci bajerować, chociaż mając do wyboru 1.6 na common railu i 1.9 na pompowtryskach o tej samej mocy i momencie wybrałbym ten drug

@smk666: no to nie
  • Odpowiedz
Wszystkie auta z grupy VAG z silnikami TSI najlepiej omijać. Czy to VW, Seat, Skoda czy Audi.

@veldrinn: bzdura. Po raz milionowy napiszę ignorantowi dlaczego. Problematyczne to są raptem 4 wersje silników z kilkudziesięciu. A pierwsze 1.4TSI problematyczne są tylko od mocy 140KM+ (tzw. twin-charger). Wersje 122KM z turbo są w porządku. Miały na początku problem z łańcuchem rozrządu ale to poprawiono. Wymiana łańcucha kosztuje jakieś 800zł z robotą... Tak
  • Odpowiedz