Wpis z mikrobloga

Hej Mircy,
jaki koszt trzeba liczyć na dom zupełnie od podstaw 120-150m2 (działkę mam). Ewentualnie z garażem na 1-2 auta.

Normalnie wszystko wykończone, bez szaleństw.
Kuchnia z AGD to zapewne 12-20k,
pompa ciepła i fotowoltaika za jakieś 35-40k.
Na pewno będą wszędzie podłogówki i dobre docieplenie (dom ma być energooszczędny, okna w warstwie izolacji i takie szmery bajery).

Może ktoś kto ostatnio budował podzieli się swoimi kalkulacjami? Interesuje mnie ile to mniej więcej wychodzi pod klucz przy zlecaniu wszystkiego ekipom budowlanym, a nie robieniu samemu. Coś słyszałem, że szacunki z projektów budowlanych są raczej mało precyzyjne i zdezaktualizowane.
#budujzwykopem
  • 17
montażem i przerobieniem instalacji 29

@weeego: no więc właśnie nie będzie przerabiania, bo instalka będzie już pod pompę. Pompę mamy wybraną za 15k, a foto nieprzemiarowaną za 15k (najwyżej się rozbuduje kiedyś).

@Qbanek1: u mnie w okolicach gotowe (czyli wykończone) sprzedają od 480k (powiedzmy, że średnio 550k), dlatego zastanawiałem się czy samemu przypadkiem taniej nie wyjdę, bo przecież w tym jest już chociażby koszt działki.
@majk3l polecam jeszcze aktywne uczestniczyć w budowie, wysyłać jakiegoś ojca czy brata żeby trochę pilnowali interesu.
Zdziwisz się jakie walki potrafi odwalić januszex aby tylko przyciąć na kosztach ewentualnie uprościć sobie życie :)
@majk3l co to za foto za 15 tys sama pompa zjada ok 5000 to instalacja musi byc ok 8 kw zeby wyjsc na zero a najlepiej jakby była 10 kw i takie chodza w okolicach 40 tys zależy od paneli, u mnie pompa panasonic aquarea plus bojler 19900 fajna bo cicha, nie opłaca się rozbudowywać instalacji chyba ze kupisz od razu wiekszy falownik
@majk3l: pompa za 15k to jakieś nieporozumienie, koszt instalacji z w miare dobrą pompą to 40k plus koszt fotowoltaiki. Ja mam 112metrów w parterze, zaczynam wykończeniówkę i deweloperka wyszła mnie 300k gdzie sporo prac robiłem też sam.
@Djelon: ale właśnie one się wzajemnie uzupełniają, żebyś płacił mniej.

zjada ok 5000

@weeego: tak, zjada powyżej 5kW chwilowo (w trybie czuwania, w spoczynku to raczej 200-500W). A 3kW z PV leci ciągle. Narazie więcej nie potrzebuję, a jak będę potrzebował to rozbuduję.
@majk3l i jeszcze jedno to 3 nie leci ci ciagle tylko w dzień w lecie i to jest oznaczenie plus minus ile rocznie ci wyprodukuje a z sieci dostaniesz 80procent tego takze do pompy brakuje ci więcej niż połowę energi nie mowiac o normalnym zuzyciu w domu
tak, zjada powyżej 5kW chwilowo (w trybie czuwania, w spoczynku to raczej 200-500W). A 3kW z PV leci ciągle.

@majk3l: To nie tak. Ważne jest to, ile pompa "zje" w ciągu całego roku na ogrzewanie i przygotowanie ciepłej wody użytkowej.

Jeżeli będzie to 5000 kWh rocznie, to oznacza, że potrzebujesz instalację fotowoltaiczną co najmniej 6 kWp. A gdzie prąd użytkowy? Może się okazać, że nawet instalacja 10 kWp będzie niewystarczająca.