Aktywne Wpisy
WielkiNos +525
Niewyobrażalna przemoc wobec psa uchwycona aparatem w smartfonie. Człowiek poszedł do biedronki na 5 minut po ziemniaki i zostawił przed sklepem wyposażonego w grube futro psa. W naturze taki pies spał by w lesie, ale tutaj według psich madek zaraz żywcem zamarznie. Co za okrucieństwo. Szok.
#psiarze #warszawa #bekazpodludzi #dogpill #julka #p0lka #bekazlewactwa
#psiarze #warszawa #bekazpodludzi #dogpill #julka #p0lka #bekazlewactwa
Bamboleo_Macadamia +1032
Jestem dumny że 15 października o 7:15 rano głosowałem na Pana Tuska. Udało nam się ocalić Polskę od losu białoruskiego narodu, który jest ogłupiany najtańszą wódą i propagandą.
#bekazpisu #przemyslenia
#bekazpisu #przemyslenia
jaki koszt trzeba liczyć na dom zupełnie od podstaw 120-150m2 (działkę mam). Ewentualnie z garażem na 1-2 auta.
Normalnie wszystko wykończone, bez szaleństw.
Kuchnia z AGD to zapewne 12-20k,
pompa ciepła i fotowoltaika za jakieś 35-40k.
Na pewno będą wszędzie podłogówki i dobre docieplenie (dom ma być energooszczędny, okna w warstwie izolacji i takie szmery bajery).
Może ktoś kto ostatnio budował podzieli się swoimi kalkulacjami? Interesuje mnie ile to mniej więcej wychodzi pod klucz przy zlecaniu wszystkiego ekipom budowlanym, a nie robieniu samemu. Coś słyszałem, że szacunki z projektów budowlanych są raczej mało precyzyjne i zdezaktualizowane.
#budujzwykopem
@majk3l: Pomnóż to razy 2 minimum.
@weeego: no więc właśnie nie będzie przerabiania, bo instalka będzie już pod pompę. Pompę mamy wybraną za 15k, a foto nieprzemiarowaną za 15k (najwyżej się rozbuduje kiedyś).
@Qbanek1: u mnie w okolicach gotowe (czyli wykończone) sprzedają od 480k (powiedzmy, że średnio 550k), dlatego zastanawiałem się czy samemu przypadkiem taniej nie wyjdę, bo przecież w tym jest już chociażby koszt działki.
Zdziwisz się jakie walki potrafi odwalić januszex aby tylko przyciąć na kosztach ewentualnie uprościć sobie życie :)
@majk3l: bezsęsó. Jak już masz PV to weź 2x więcej a pompę sobie podaruj.
@weeego: tak, zjada powyżej 5kW chwilowo (w trybie czuwania, w spoczynku to raczej 200-500W). A 3kW z PV leci ciągle. Narazie więcej nie potrzebuję, a jak będę potrzebował to rozbuduję.
https://www.archeton.pl/projekt-domu-kalina_328_opisogolny
Jego zapotrzebowanie na energię to 64kWh/m2/rok a powierzchnia 120m2. Będzie rocznie potrzebował 7680kWh. Czyli tyle ile da instalacja PV 9kWp.
Koszt tej instalacji to jakieś 30-40k (Fronius+Longi).
Po co komu pompa ciepła?
@majk3l: To nie tak. Ważne jest to, ile pompa "zje" w ciągu całego roku na ogrzewanie i przygotowanie ciepłej wody użytkowej.
Jeżeli będzie to 5000 kWh rocznie, to oznacza, że potrzebujesz instalację fotowoltaiczną co najmniej 6 kWp. A gdzie prąd użytkowy? Może się okazać, że nawet instalacja 10 kWp będzie niewystarczająca.