Aktywne Wpisy

SpiderFYM +1
Jakie tytuły to dla Was gry 10/10?
Bez znaczenia platforma czy rok wydania.
#gry #grypc #playstation #ps5 #ps4 #xbox #xboxone #xboxseriesx #nintendo #nintendoswitch #pcmasterrace
Bez znaczenia platforma czy rok wydania.
#gry #grypc #playstation #ps5 #ps4 #xbox #xboxone #xboxseriesx #nintendo #nintendoswitch #pcmasterrace
Podsumowując:
-7 lat pasożytowania na starych i mieszkanie z nimi w domu
-Zarabianie powyżej średniej krajowej przez większość tych 7 lat
-Oszczędzanie na wszystkim, auto stary rupieć, telefon nadaje się do muzeum
-Odmawianie wszystkim znajomym co chwilę wyjazdów w góry, czy na wakacje
-7 lat pasożytowania na starych i mieszkanie z nimi w domu
-Zarabianie powyżej średniej krajowej przez większość tych 7 lat
-Oszczędzanie na wszystkim, auto stary rupieć, telefon nadaje się do muzeum
-Odmawianie wszystkim znajomym co chwilę wyjazdów w góry, czy na wakacje

Dziadunio akurat nucił za oknem: https://youtu.be/deNnftFxh1I?t=24
Samuel Madarra - Komendant
Komendant spokojnie zniósł spojrzenie Enocha, poczekał aż ten skończy i podjął - W mieście jest względnie spokojnie, o to martwić się nie trzeba. Jeśli o mnie chodzi, w nosie mam wasze wojenki i przepychanki polityczne. Nie pozwolę żeby wybuchła tu jakaś wojenka. Co do żywności, Poki nie powołany zostanie nowy gubernator czy ktoś w tym stylu, proponuję na spokojnie to przeczekać. Ciekawe jak inne osady
- Czy sytuacja będzie tak samo spokojna pod koniec tego kwartału kiedy twoi ludzie nie dostaną pieniędzy? Konto straży jest puste, a nie otrzymałem żadnej dyspozycji do wypłacenia pieniędzy ze strony skarbca osady - rzucił bankier do komendanta @pocotosienoginoco - trzeba zabezpieczyć te środki, albo... Cóż, jestem bankierem i mogę zapewnić pożyczkę umożliwiająca wypłatę pensji dla strażników.
Ostatnie słowa żyd wypowiedział z delikatnym uśmiechem zacierając ręce.
Witam serdecznie szanowne grono. Ekhm... co prawda ze względu na zawieszenie kopali soli i kamieniołomu bank BSU sam boryka się z... pewnymi problemami, ale jak zawsze na pierwszym miejscu jest dobro mieszkańców, więc też mogę kupić nieco żywności. Tyle, żeby budżet wytrzymał...
Co do sytuacji geopolitycznej, nie chcę złowróżyć, ale chyba możemy się spodziewać wizyty tych pazernych portugalczyków i wydaje mi się, że powinniśmy w relacjach z nimi
- Panie i Panowie, chciałbym Wam przekazać również radosną nowię, iż przedsiębiorstwo Chai O'Rivaux, również majac na względzie dobro pracowników, zobowiązuje się ich wyżywić, o ile nie zostaną wykupione wszystkie zapasy jedzenia.
- Jest jeszcze jedna sprawa o której warto porozmawiać... Pogrzeb Westa. Trzeba go zorganizować, możliwe, że będzie to idealny moment na spotkanie się z przedstawicielami KKH oraz KHX.
Samuel Madarra
Masz rację, żydzie. Taki pogrzeb może ładnie wpłynąć na nastroje ludzi. Ale wracając, jeśli chodzi o Anglików czy Portugalię, to proponował bym pomiędzy nimi lawirować póki się da.
Nie mamy nic co możemy zaproponować mocarstwom. Nie ma powodu dla którego mieliby nie przyjść i sobie wziąć co chcą. Jesteśmy jeszcze za słabi. Długo tak będzie. Nasz jedyny produkt eksportowy to ziele które destabilizuje naszą wyspę, a Olimpium jest w łapach Portugalczyków. No, to niedługo się nieco zmieni.
-Ogłoszenie niepodległości?! Wszyscy tu obecni wiemy jak to się skończy. Skończy się tak, że wparują tu wszyscy. Najprawdopodobniej Portugalczycy bo mają najbliżej i zmiotą nas z planszy. W obecnej sytuacji to jest niewyobrażalna głupota. Musimy (przynajmniej pozornie) pozostać pod jurysdykcją Anglii, przy okazji można szukać sojuszników w innych państwach, lepszych od uzależnionego, od tego żółtego gówna, barona.
- Słuchajcie, czas mija, a nic nie ustalono. Trzeba podjąć decyzję!
@pocotosienoginoco @Yokaii @Akumulat @TynkarzCzwartejSciany @mac3 @achtunki @KrzemowyDuch @Onde @lacuna
-Musimy podjąć jakieś kroki już teraz. Przede wszystkim wreszcie wybrać przedstawicieli żeby mogła zostać zachowana ciągłość władzy. Proponuję stworzenie triumwiratu.
Proponuje przygotować głosowanie. Trzy osoby z największą liczbą głosów przejmą tymczasowo władze nad osadą. Tak będzie najlepiej
- Mogę zorganizować głosowanie, przygotuje papierki które pozwolą zagłosować w sposób tajny... Wszyscy się zgadzają?
Panowie, przedstawię Wam teraz moje pomysły na rozwiązanie sytuacji:
Sprawa pierwsza, którą zdajecie się wszyscy ignorować: co powiemy kiedy w mieście zjawi się ktoś ważny, może Pyrce i zapyta się "kto tu teraz rządzi"? Co mu byśmy dzisiaj odpowiedzieli? Że nikt? Czy że przedstawiciele gildii oraz bankierzy? Nie brzmi to dobrze. Musimy mieć jasno określoną odpowiedź. Trójpodział władzy zaproponowany przez Pana Marka ( @Yokaii ) jest ciekawy, ale ma jedną wadę:
Ukłonił się wszystkim, a po chwili wszedł do środka izby, w której odbywał się wystawny obiad
- Witam wszystkich Państwa serdecznie! Powiedział
Ściągając