Wpis z mikrobloga

Cześć Mirki, wybudowałem altankę z piecem typu "angielka" + grillem oraz miejscem na piec chlebowy/pizzy. Chętnie podpowiem jeżeli ktoś z was będzie zainteresowany budową podobnej. Odsyłam do galerii z każdego etapu budowy: https://flic.kr/s/aHsmCxEsxp . Altankę budowałem przy pomocy lokalnego murarza nie mając zielonego pojęcia o budowlance (on zresztą też majstrem nie był) więc ekspertów proszę z góry o wyluzowanie :) Pomocy murarza potrzebowałem do wykonania wylewki, prac murarskich (cegła, płytki, fugowanie) + dekarz do postawienia samej konstrukcji dachu. Wszelkiego typu prace montażowe, projektowe, niektóre wykończeniowe oraz pokrycie dachu + wylewki blatów + elektryka + wod-kan wykonywałem we własnym zakresie. Do prac ziemnych również potrzebowałem częściowo sprzętu. Budowę rozłożyłem na prawie 7 miesięcy (etapami).

#budownictwo #ogrod #wiosna #grill #projektowanie #zrobtosam #altanka #domek #architektura #chwalesie
Pobierz kratekk - Cześć Mirki, wybudowałem altankę z piecem typu "angielka" + grillem oraz mi...
źródło: comment_P0CVOfUJXOxQzY5boh2q0jZ1qsk6GXAc.jpg
  • 64
@kratekk:
1. Głęboki fundament pod komin kopałeś?
2. Czasami wokół pieca wrzuca się potłuczone szkło albo szamot żeby dłużej temperaturę trzymało i łagodniej oddawało. Ty coś dawałeś czy beton i wełna?
3. Co dzisiaj byś poprawił i doradził bo właśnie na dniach będę zaczynał budować swoją wiatę :)

tutaj jeden mirek też fajnie zrobił https://photos.google.com/share/AF1QipP2IxC5ffv9UX5x9h5ufKxTSYpLYBru969gfTA6rCL4hiMdDp2TgtskTxHKCmrOpA?key=R1EzUGQ0dGdLQ1BoUmJ2YXFsS2lZdWNuaUJ3RFZ3
@ropuchapodkamieniem ogólnie miało być 50cm a wyszło 70. Koparkowemu się nabrało zbyt wiele :)
Tylko beton i wełna
Zrobiłbym szerszy blat bo mam trochę mało miejsca na piec chlebowy, i do tego zlew też zabiera trochę przestrzeni. Komin też może o 4 cegły wyżej i nad grillem dodatkowy kominek wentylacyjny bo mimo wszystko trochę tam dymu leci. Poza tym to może trochę dłuższą posadzkę o 0,5m bo rodzina duża i przy grillu
@dlolb: a nie jest tak, że może mieć do tych 35m2 pod warunkiem, że jest to budynek który NIE JEST trwale związany z gruntem? I teraz pytanie, czy tego typu fundament jest takim trwałym związaniem (i wymaga pozwolenia) czy nim nie jest i go nie wymaga. Raz widziałem interpretacje, że tylko kotwa, innym razem że można wylać beton i chiolera wie jak to w końcu jest dokładnie.
@kratekk szacun , mega to wygląda! Chociaż jedną rzecz bym się zastanowił mianowicie płytki na podłodze zamienił bym na kostkę brukową lub płyty betonowe że względu na warunki atmosferyczne u nas płytki po jakimś czasie mogą zacząć pracować i pękać . Dałeś folie w płynie przed położeniem płytek żeby zmniejszyć chłonność podłoża ?
@Wykop24h tylko gruntowane było dwa razy + grubo kleju bo wyszły nierówności. Niestety mam tego świadomość że po jakimś czasie czeka mnie zmiana. Balkony wywalałem po 3 latach i robiłem żywicę tylko to było nie zadaszone
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@ryhu: nie

Prawo budowlane, art 29, punkt 2d (co nie wymaga pozwolenia na budowę):

altan działkowych i obiektów gospodarczych, o których mowa w ustawie z dnia 13 grudnia 2013 r. o rodzinnych ogrodach działkowych (Dz. U. z 2017 r. poz.

2176);

Jednocześnie paragraf 30 nie narzuca na altany wymogu zgłoszenia.

Tu definicja altany z tej ustawy o działkach:

altanie działkowej – należy przez to rozumieć wolno stojący budynek

rekreacyjno-wypoczynkowy lub inny
@kratekk jak dałeś grubo kleju aż wychodził Ci pomiędzy fugami to jest szansa że płytki wytrzymają Ci dłużej w każdym bądź razie wyszło super plus dużo zoszczedzileś własną pracą , w mnie w regionie za taką usługę zapłacił byś ok 7-10 tyś za samą robociznę .
@Wykop24h tyle właśnie zapłaciłem sumując majstra od szkieletu dachu i murarza. Wyceniali mi robotę kompleksowo mniej więcej i podawali cenę od 16 000 za całość prac także zbiło mnie to z nóg i wolałem zrobić jak najwięcej własnymi siłami. Czasami szwagier pomagał no i teściu przy dachu :)