"Ilon Musk opowiedział, jakie pytanie chciałby zadać do Super AI: "Co jest poza symulacją?"
W wywiadzie dla Lexa Friedmana, badacza z Massachusetts Institute of Technology, Ilon Musk powiedział, że jego pierwsze pytanie skierowane do super-zaawansowanej sztucznej inteligencji będzie związane z teorią symulacji.
@RFpNeFeFiFcL: Skoro zakładamy, że nasz wszechświat jest symulacją to możemy też założyć że poza "naszą" symulacją jest inna, taka nadrzędna w której to nasza symulacja jest odpalona. Ot taka symulacja w symulacji.
@Hajduszoboszlo: Być może nieskończona rekurencja jest warunkiem koniecznym aby istniało raczej coś niż nic i żeby nie trzeba było w kółko pytać co jest poza. Chociaż to tylko nasze, dekompozycyjne rozumienie rzeczywistości.
A odpowie mu "nic, bo hipoteza symulacji to bzdura".
Takie założenie można zrobić, tylko jeśli ten byt tworzący naszą symulacje jest poza naszym wszechświatem i naszymi wymiarami ( gdzieś w hyperprzestrzeni czy tam na górze olimp ;) ) W naszej rzeczywistości taka symulacja jest niemożliwa.
bzdura w naszym [ludzkim] przypadku. W przypadku AI - to jest rzeczywistość jej istnienia, o której AI powinna być "świadoma".
Odpowiedź "hipoteza symulacji to bzdura" w przypadku super AI jest potwierdzeniem jej ułomności, że nie jest "super", bo negacja rzeczywistości w tym przypadku nie powinna mieć miejsca.
@RFpNeFeFiFcL: widziałem ten wywiad wcześniej i jak do tej pory byłem fanboyem Muska, to teraz jestem jego wyznawcą, po raz kolejny mi zaimponował.
Odpowiedź jest absolutnie zjawiskowa, niesamowita intelektualnie - z jednej strony jest dużym testem dla AI, gdyż proste odpowiedzi wskazują, że nie jest taka "super", a z drugiej - świetnie podkreślił znaczenie odmiennej rzeczywistości, fundamentów postrzegania. Coś, czym dla ludzi jest pewną filozoficzną hipotezą (do tego łatwej w negacji),
@Chrzonszcz: hehe, aplikowałem do niego parę lat temu, a do NASA wciąż ślę zgłoszenia gdy pojawiają się wakaty, do których pasuję z profilem wykształcenia. Niestety, nie chcą mnie, być może jestem intelektualnie za słaby (╯︵╰,).
Bądź co bądź, praca w ekipie Muska nadal jest moim marzeniem ( ͡º͜ʖ͡º)
W wywiadzie dla Lexa Friedmana, badacza z Massachusetts Institute of Technology, Ilon Musk powiedział, że jego pierwsze pytanie skierowane do super-zaawansowanej sztucznej inteligencji będzie związane z teorią symulacji.
Link do znaleziska (dodałem tłumaczenie w komentarzu) https://www.wykop.pl/link/4905789/musk-powiedzial-jakie-pytanie-chcialby-zadac-super-ai-co-jest-poza-symulacja/
Źródło: Wywiad z Lexem Friedmanem
Jeśli chcesz być na bieżąco z najlepszymi znaleziskami to zapisz się na MikroListę.
https://mirkolisty.pvu.pl/list/56Bf7jbXdbGvM2NK i dodaj Swój nick do listy #swiatnauki.
#swiatnauki #gruparatowaniapoziomu #liganauki #ligamozgow #elonmusk #ai #sztucznainteligencja #ai #technologia
#komputery #internet #informatyka #ciekawostki
To tak jakby dwuwymiarowy piksel z monitora zapytał nas: "Co jest poza ekranem?" ( ͡º ͜ʖ͡º)
@krzywy_odcinek: Na podstawie czego można ją wykluczyć?
Takie założenie można zrobić, tylko jeśli ten byt tworzący naszą symulacje jest poza naszym wszechświatem i naszymi wymiarami ( gdzieś w hyperprzestrzeni czy tam na górze olimp ;) )
W naszej rzeczywistości taka symulacja jest niemożliwa.
@JerryManson:
Około 6-7 minut i trzeba wkładać jajko w temperaturze pokojowej ( a ze wprost z lodówki zimne ) do wrzącej wody.
bzdura w naszym [ludzkim] przypadku.
W przypadku AI - to jest rzeczywistość jej istnienia, o której AI powinna być "świadoma".
Odpowiedź "hipoteza symulacji to bzdura" w przypadku super AI jest potwierdzeniem jej ułomności, że nie jest "super", bo negacja rzeczywistości w tym przypadku nie powinna mieć miejsca.
( ͡º ͜ʖ͡º)
widziałem ten wywiad wcześniej i jak do tej pory byłem fanboyem Muska, to teraz jestem jego wyznawcą, po raz kolejny mi zaimponował.
Odpowiedź jest absolutnie zjawiskowa, niesamowita intelektualnie - z jednej strony jest dużym testem dla AI, gdyż proste odpowiedzi wskazują, że nie jest taka "super", a z drugiej - świetnie podkreślił znaczenie odmiennej rzeczywistości, fundamentów postrzegania. Coś, czym dla ludzi jest pewną filozoficzną hipotezą (do tego łatwej w negacji),
hehe, aplikowałem do niego parę lat temu, a do NASA wciąż ślę zgłoszenia gdy pojawiają się wakaty, do których pasuję z profilem wykształcenia. Niestety, nie chcą mnie, być może jestem intelektualnie za słaby (╯︵╰,).
Bądź co bądź, praca w ekipie Muska nadal jest moim marzeniem ( ͡º ͜ʖ͡º)