Wpis z mikrobloga

"Ilon Musk opowiedział, jakie pytanie chciałby zadać do Super AI: "Co jest poza symulacją?"

W wywiadzie dla Lexa Friedmana, badacza z Massachusetts Institute of Technology, Ilon Musk powiedział, że jego pierwsze pytanie skierowane do super-zaawansowanej sztucznej inteligencji będzie związane z teorią symulacji.

Link do znaleziska (dodałem tłumaczenie w komentarzu) https://www.wykop.pl/link/4905789/musk-powiedzial-jakie-pytanie-chcialby-zadac-super-ai-co-jest-poza-symulacja/

Źródło: Wywiad z Lexem Friedmanem

Jeśli chcesz być na bieżąco z najlepszymi znaleziskami to zapisz się na MikroListę.
https://mirkolisty.pvu.pl/list/56Bf7jbXdbGvM2NK i dodaj Swój nick do listy #swiatnauki.

#swiatnauki #gruparatowaniapoziomu #liganauki #ligamozgow #elonmusk #ai #sztucznainteligencja #ai #technologia
#komputery #internet #informatyka #ciekawostki
RFpNeFeFiFcL - "Ilon Musk opowiedział, jakie pytanie chciałby zadać do Super AI: "Co ...

źródło: comment_xOnMGZ3oLlOGHVRDzQhdOqNi1fu1s27O.jpg

Pobierz
  • 25
@Hajduszoboszlo: Być może nieskończona rekurencja jest warunkiem koniecznym aby istniało raczej coś niż nic i żeby nie trzeba było w kółko pytać co jest poza. Chociaż to tylko nasze, dekompozycyjne rozumienie rzeczywistości.

A odpowie mu "nic, bo hipoteza symulacji to bzdura".

@krzywy_odcinek: Na podstawie czego można ją wykluczyć?
@krzywy_odcinek:

nic, bo hipoteza symulacji to bzdura

bzdura w naszym [ludzkim] przypadku.
W przypadku AI - to jest rzeczywistość jej istnienia, o której AI powinna być "świadoma".

Odpowiedź "hipoteza symulacji to bzdura" w przypadku super AI jest potwierdzeniem jej ułomności, że nie jest "super", bo negacja rzeczywistości w tym przypadku nie powinna mieć miejsca.
@RFpNeFeFiFcL:
widziałem ten wywiad wcześniej i jak do tej pory byłem fanboyem Muska, to teraz jestem jego wyznawcą, po raz kolejny mi zaimponował.

Odpowiedź jest absolutnie zjawiskowa, niesamowita intelektualnie - z jednej strony jest dużym testem dla AI, gdyż proste odpowiedzi wskazują, że nie jest taka "super", a z drugiej - świetnie podkreślił znaczenie odmiennej rzeczywistości, fundamentów postrzegania. Coś, czym dla ludzi jest pewną filozoficzną hipotezą (do tego łatwej w negacji),