Wpis z mikrobloga

Czy w uzdrowisku da się odetchnąć świeżym powietrzem? Zapytaliśmy wszystkie gminy uzdrowiskowe, jak walczą ze smogiem. Czego się dowiedzieliśmy?
-1/3 gmin uzdrowiskowych w żaden sposób nie bada u siebie jakości powietrza.
- Bardzo niewiele gmin (4 spośród 42, które nam odpowiedziały) prowadzi kontrole na terenie gminy, polegające np. na sprawdzaniu, czym palą mieszkańcy.
- Połowa gmin uzdrowiskowych nie była kontrolowana przez zewnętrzne instytucje, jeśli chodzi o jakość powietrza.
- Gminy wolą przeznaczać pieniądze z opłaty uzdrowiskowej na to, co cieszy oko kuracjusza – czyli rabaty, fontanny i place zabaw – niż to, czym oddycha. ¯\(ツ)_/¯
Dużo więcej: https://siecobywatelska.pl/czy-w-uzdrowisku-da-sie-odetchnac-swiezym-powietrzem/
_
Pomóż nam walczyć o jawność, przekaż 1% na działania Watchdoga - KRS 0000181348.

#watchdogpolska #prawo #prawodoinformacji #niebojsiepytania #ciagniemywladzezajezyk #uzdrowiska #smog #augustow #brzesckujawski #buskozdroj #bystrzycaklodzka #ciechocinek #darlowo #dusznikizdroj #goczalkowice #goldap
#horynieczdroj #inowroclaw #iwoniczzdroj #jedlinazdroj #jeleniagora #kamienpomorski #kolobrzeg #konstancinjeziorna
#swoszowice #krasnobrod #krynicazdroj #kudowazdroj #ladekzdroj #muszyna #naleczow #niemcza #piwnicznazdroj #polczynzdroj #rabkazdroj #rymanowzdroj #sekowa #soleczdroj #solina #sopot #suprasl #szczawnica #szczawnozdroj
#swieradowzdroj #swinoujscie #uniejow #ustka #ustron #usciegorlickie
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Mnie zawsze to zastanawiało, jakim sposobem Sopot jest uzdrowiskiem z tą Aleją Niepodległości przebiegającą przez całe miasto... Masa samochodów od rana do wieczora, hałas przeogromny, no ale mają te stacje pomiarowe.
  • Odpowiedz
Temat miejscowości uzdrowiskowych też Was interesuje? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Watchdog_Polska: Jasne jasne. W raporcie macie gminę uzdrowiskową która ma swoją wytwórnię mas bitumicznych (w skrócie - asfalt robią, w uzdrowisku). Można sobie podleczyć płucka, jak nic :)
Gdyby nie wieloletnie apele mieszkańców (od 2011 roku), to nie było by żadnego sprawdzania jakości powietrza, bo po co to komu. Ważne, że są pieniądze na nagrody za
  • Odpowiedz
  • 2
@Watchdog_Polska To raczej typowe, że gminy uzdrowiskowe wolą przeznaczać środki na rzeczy "widzialne", bo one mogą przynieść więcej zysku i bardziej uatrakcyjnić okolicę niż jakieś tam czyste powietrze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Watchdog_Polska: jedna uwaga, tekst chyba pisały dwie osoby ( ͡° ͜ʖ ͡°) bo do pewnego momentu utrzymuje się błąd, w którym słowo 'Zdrój' jest oddzielone spacją, a powinno być - jak w dalszej części tekstu - połączone łącznikiem
Jestem z jednej z miejscowości z tym przyrostkiem więc ważne dla mnie jest pisanie jej nazwy poprawnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@Watchdog_Polska Takie działania pomagają też uciszać malkontentów, że gmina nic nie robi.
W mojej gminie (ta która dokumenty dosyła od 2016 roku ( )) remontują teraz stare baseny, chcąc stworzyć jakis kompleks wypoczynkowy dla rodzin. Może jak to skończą, zajmą się trochę bardziej powietrzem, a wiem, że jest tu sporo mieszkańców, którzy mają papkę zamiast mózgu i spalają w piecach śmieci ( ͡° ʖ
  • Odpowiedz