Wpis z mikrobloga

Pytanie odnośnie REST API - nie wiem czy dobrze rozumiem
(moje REST API pisze w django rest frameworku)

Mam taka aplikacje gdzie model w basie danych ma relacje z częsciami samochodowymi ( wszystkie czesći muszą być powiązane tylko z jednym samochodem - to tylko przykład)
mam takie endpointy:

GET POST samochody/ - lista samochodów , mozliwośc stworzenia nowego;
GET PUT DELETE samochody// - opis samochodu , oraz wpięte do odnośnika 'cześci samochodowe", mozliwość edycji samochodou oraz dodania/edycji/usunięcia cześci

nie wiem czy to jest poprawne bo normalnie to robiełem (nie w RESTcie) samochody//czescisamochodowe lista i odawnai a w samochody//czescisamochodowe/pkczesci/ edycja i usuniećie ALE W RESCIE NIE WIEM JAK dostać się do takiego rozwiązdania w ViewSetach dlatego takie rozwiązanie

druga opcja która potrafię zrobić jest taka że :

GET POST samochody/ - lista samochodów , mozliwośc stworzenia nowego;
GET PUT DELETE samochody// - opis samochodu , oraz wpięte do odnośnika 'cześci samochodowe" jako url do czesci samochodowych tego samochodu, a w tym endpoincie mozliwość edycji i usunięcia samochodu wraz z wszysktimi cześciami samochodowymi
GET PUT DELETE samochody//częsci
samochodowe lista części konkretnego samochodu mozliwosc usunięcia wszystkich, a przy metodzie put (po treści requesta) dodatawnie/edycja/usunięcie konkretnych cześci samochodowych

mam móżg #!$%@? że nie umiem dostać się lub przekazać viewseta w viewsecie żeby zrobić to jak zwykle i nie wiem czy takie moje obejście jest dopuszczalne. Z góry dzięki za pomoc/hejty i wszsytkie komentarze :)

#python #programowanie #naukaprogramowania #rest #drf #programowanie #webdev #programista15k
  • 5
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@filozof900: a robisz ogólnie takie rzeczy w rescie, mógłbyś mi podpowiedzieć jak szukać jakis przykładów lub wytłumaczęn w django rescie, szukam juz kilkanaście godzin i mam straszny #!$%@? w głowie
  • Odpowiedz