Aktywne Wpisy
dzieju41 +5
O cie hui zabukowałem wczasy na Cyprze, będę wynajmował samochód a tam ruch lewostronny. Nigdy tak nie jeździłem. Jakieś porady dla kierowcy.
#cypr #podrozujzwykopem #ruchlewostronny #samochody #pytaniedoeksperta
#cypr #podrozujzwykopem #ruchlewostronny #samochody #pytaniedoeksperta
Grooveer +213
Ameby dziwią się że człowiek nie chce zapieprzać na dwa etaty tylko chce żyć godnie z jednej pracy.
#strajknauczycieli #antykapitalizm
Nauczyciele pracuja na pol etatu czyli 20 godzin.
śmieszy mnie to, że jak lekarze protestowali to byli pierwsi żeby im dać podwyżki, zastanawiałem się dlaczego
a potem doszedłem do wniosku, że przeciętny wykopek raczej już skończył edukację na poziomie gimnazjalno-licealnym więc myśli, że jego to nie dotyczy i ma #!$%@? w nauczycieli, więc niech jedzą gówno, ale do
@Cepion: to co człowiek wybrał pracę, z której nie da się żyć godnie? ¯\_(ツ)_/¯
#kapitalizm
Nauczyciele, którzy pracują 14/tygodniowo przez 9 miesięcy w roku, a ich praca sprowadza się do "otwórzcie książki na stronie 88 i przeczytajcie temat" też mają "godnie" zarabiać?
@Ytarka: ale ktoś musi być tym nauczycielem. Nie rozwiązujesz problemu w ten sposób.
@niochland: wypraszam sobie, ja otwarcie krytykowałem strajk rezydentów, co zresztą nie spodobało się kolegom xD
@Cepion: no myślę że nie do końca, wyższe pensje dla nauczycieli to wyższe podatki, stąd nie widzę powodu by popierać ten protest
Ale jestem wyrozumiały, poparłbym protest który miałby sens, musimy się zastanowić co chcemy od szkolnictwa
1 - jak najtańsze jak się da - sprawa jasna, czekasz z podwyżką aż zacznie brakować
Większa pensja, to więcej pracowników - nowi chętniej pójdą na studia, starzy poczekają z emerytura, średni wiek nie wyjedzie za granicę. Do tego podniesienie pensji może iść wraz ze zwiększeniem kompetencji, zakresu obowiązków - np pielęgniarki i recepty