@suqmadiq2ama połowę tych krajobrazów znam z wsi gdzie spędzałem wakacje a urodziłem się w latach 90. Tylko tych dachów krytych strzechą nie widziałem, furą z koniem u obu dziadków jeździłem. Podlasie
@Gieremek: no nie gadaj, takich chałup ze strzechą to już mało gdzie zobaczysz, zazwyczaj albo tam mieszkają jacyś starsi ludzie albo już od kilkunastu lat właściciele nie żyją i stoi opuszczone. Ba, mało kto już w zwykłych drewnianych chałupach mieszka, na ulicy gdzie ja mieszkam jest jedna zamieszkana drewniana chałupa.
@tankowiec_lotus: Fakt, budynki co prawda nie są że strzechy, ale mieszkańcy tych budynków nie różnią się niczym od tych z PRL-u. Na przykładzie mojej rodzinnej wsi widać, że większość ludzi po prostu nie nadążyła za postępem technologicznym i wciąż korzysta z rozwiązań sprzed lat.
@agablazej @Gieremek Te fotki to robił w Taplarach, jako jedyna w tamtych czasach tak się zachowała Zdecydowana większość budynków w tych latach była już murowana, kryta eternitem
@suqmadiq2ama: @tankowiec_lotus: często za dzieciaka (lata 90-te) jeździłem do dziadków na wioskę w Bieszczadach na wakacje czy święta. Prąd był, ale wody czy kanalizacji brak. Trzeba się było myć w miednicy xD Jedynka co najwyżej do wiadra, dwójka na polu.
@suqmadiq2ama: Mam zdjęcia (nawet kolorowe) wsi z końca lat 70-tych i całkiem inaczej to wygląda. Ponieważ ani wtedy ani dzisiaj ta wieś nie jest jakoś specjalnie bogata (50km do Łodzi to kiedyś była wycieczka na cały dzień, a najbliższe miasto to Bełchatów, które wtedy było dziurą z kilkoma tys mieszkańców) to albo powyższe zdjęcia są wcześniejsze (co obstawiam) albo pochodzą z wyjątkowo zacofanych regionów (pod wschodnią granicą?).
Zapraszam do obejrzenia wspaniałych fotografii autorstwa Adam Nowicki
Polska #wies w latach 70
#historia #ciekawostki #fotografia #polska #gruparatowaniapoziomu
Kiedyś to kurła było
Wincyj w komentach
źródło: comment_e01sgQKfhPyXsu05bDWthCMDomtrwgo4.jpg
Pobierzźródło: comment_jexaVIYzWv2hhdlRELk7KV0ohbwZ5cu4.jpg
Pobierz@Gieremek
Te fotki to robił w Taplarach, jako jedyna w tamtych czasach tak się zachowała
Zdecydowana większość budynków w tych latach była już murowana, kryta eternitem
źródło: comment_33yVWYjPGZ2bjLMTcVNP9xALgfKaqGWz.jpg
PobierzTo ta 10 gospodarka swiata za PRLu.
@cu0_
Taplary, napisałem wyżej