Wpis z mikrobloga

@suqmadiq2ama połowę tych krajobrazów znam z wsi gdzie spędzałem wakacje a urodziłem się w latach 90. Tylko tych dachów krytych strzechą nie widziałem, furą z koniem u obu dziadków jeździłem. Podlasie
  • Odpowiedz
@Gieremek: no nie gadaj, takich chałup ze strzechą to już mało gdzie zobaczysz, zazwyczaj albo tam mieszkają jacyś starsi ludzie albo już od kilkunastu lat właściciele nie żyją i stoi opuszczone. Ba, mało kto już w zwykłych drewnianych chałupach mieszka, na ulicy gdzie ja mieszkam jest jedna zamieszkana drewniana chałupa.
  • Odpowiedz
@tankowiec_lotus: Fakt, budynki co prawda nie są że strzechy, ale mieszkańcy tych budynków nie różnią się niczym od tych z PRL-u. Na przykładzie mojej rodzinnej wsi widać, że większość ludzi po prostu nie nadążyła za postępem technologicznym i wciąż korzysta z rozwiązań sprzed lat.
  • Odpowiedz
@suqmadiq2ama: Mam zdjęcia (nawet kolorowe) wsi z końca lat 70-tych i całkiem inaczej to wygląda. Ponieważ ani wtedy ani dzisiaj ta wieś nie jest jakoś specjalnie bogata (50km do Łodzi to kiedyś była wycieczka na cały dzień, a najbliższe miasto to Bełchatów, które wtedy było dziurą z kilkoma tys mieszkańców) to albo powyższe zdjęcia są wcześniejsze (co obstawiam) albo pochodzą z wyjątkowo zacofanych regionów (pod wschodnią granicą?).

JarosG - @suqmadiq2ama: Mam zdjęcia (nawet kolorowe) wsi z końca lat 70-tych i całkie...

źródło: comment_33yVWYjPGZ2bjLMTcVNP9xALgfKaqGWz.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz