Aktywne Wpisy
przecietny_facet +58
Elo mordy. Stylóweczka do oceny #modameska
erni13 +131
#dziendobry , ja już od rana zwiedzam piękny i słoneczny Neapol a wy dalej w tej Polsce? Nawet mi was nie żal ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#turystyka #podroze #gownowpis
#turystyka #podroze #gownowpis
Czy jeśli do tego nowego budynku wezmę innego architekta, niż projektował ten pierwszy, to ten ten poprzedni architekt może się pluć o prawa autorskie? No bo zaprojektowanie nowego budynku na kanwie pierwszego jest w pewnym sensie plagiatem... Ale może nie?
A jeśli następnie te dwa budynki zostaną potem połączone łącznikiem, czyli stary budynek zostanie jakoś tam zmodyfikowany?
#architektura #prawo
@kubako:
Po co ci architekt skoro masz projekt?
Wydaje mi się to normalne, ale jednocześnie wprowadzanie zmian w projekcie podczas budowy, pomimo przeniesienia praw majątkowych, podobno może skutkować problemami ze strony architekta.
Tutaj chodzi o pewnego rodzaju "plagiat", projekt siłą rzeczy oparty o inny projekt, ale teoretycznie ja jestem właścicielem
- nie umiem podać podstawy
Dla przykladu mozesz spokojnie pojsc do drukarni i powiedziec im zeby wydrukowali ci ulotki z myszka miki do ktorej dostarczysz materialow. Drukarnia ci moze wydrukowac i nie bedzie miala problemu. Jednak jesli nie dostarczysz materialow to drukarnia sama ich pozyskac nie moze.
W przypadku prawa autorskiego jesli ktos tworzy dzielo w oparciu o dostarczone materialy to jedyna osoba ktora moze