Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 253
#dziendobry #pytanie czy wiecie, że do ozdobienia odnowionej elewacji D.H. Renoma we #wroclaw zużyto 4 kg złota?
To jednak tylko kropla w morzu wydatków, jakie trzeba było ponieść, by przywrócić przedwojenny blask „Wertheima” - jednego z najbardziej wyjątkowych budynków handlowych w Europie. Zobacz, jak ten sklep prezentował się w latach świetności, czyli w latach 30. i co z tego dawnego blasku udało się uratować i zachować do dziś.

Jedni nazywają go „Renomą”, inni, nadal „PDT-em”, jeszcze inni, historycznie, „Wertheimem”. Niezależnie jednak od nazwy, bez wątpienia można stwierdzić, że stojący przy ulicy Świdnickiej gmach, jest jedną z najbardziej charakterystycznych, architektonicznych wizytówek Wrocławia. I nie ma się co dziwić, bo modernistyczny budynek jest prawdziwą perłą, którą cudem i nakładem blisko 100 mln euro udało się uratować od zniszczenia i zapomnienia.

2 kwietnia 1930 roku. W niecałe pół roku po wybuchu Wielkiego Kryzysu, który zachwiał posadami młodej XX wiecznej gospodarki, w stolicy prowincji śląskiej otwarty zostaje największy w tej części Europy dom handlowy. Jego właścicielem jest zamożna rodzina Wertheim’ów, niemieckich Żydów, którzy posiadali jedną z największych w tamtych czasach sieci takich sklepów na kontynencie. Imponujący, modernistyczny gmach wybudowano w niespełna rok gigantycznym nakładem pracy i środków. Główny inwestor - Georg Wertheim, by przyspieszyć budowę, nie wahał się zakupić huty, czy cegielni. Nie szczędził też środków na luksusowe wyposażenie. Sklep miał robić wrażenie nie tylko na mieszkańcach Wrocławia, ale i całego Śląska. I robił. We wnętrzach królowało egzotyczne drewno, kryształowe żyrandole, i najwyższej klasy towary, które importowano z całego świata.
#ciekawostki #gruparatowaniapoziomu
#wroclaw
elady1989 - #dziendobry #pytanie czy wiecie, że do ozdobienia odnowionej elewacji D.H...
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

twierdzisz że modernizm nie był przełomowy, tylko wszyscy go akceptowali?

@graf_zero: na pewno podobał się wtedy dużo bardziej niż secesja.

Szkoda że dziś w takim sklepie mieszczą się siexiowki q nie jest tak że cały sklep pod jedną, luksusowa marka działa. Jak w Harrodsie

@graf_zero: do tego musiałby przejąć go jakiś miliarder, dla którego prestiż jest ważniejszy niż wyniki finansowe. We Wrocławiu mogłoby to być nieco trudne (
  • Odpowiedz
@elady1989: Ale ja tego sklepu nie lubię, w każdej innej wrocławskiej galerii łatwo jest znaleźć schody ruchome w dół, a tu się często trzeba naszukać. Tak samo jak chcę uniknąć schodów i jechać prosto na 3 piętro do Empiku. Wysiadam z wind i wychodzę na parking, przez który przechodzę do sklepu xD.
  • Odpowiedz
@elady1989: z ostatniego piętra można wyjść na ostatni poziom parkingu z którego rozpościera się zajebisty widok na Wrocław i o ile mnie pamięć nie myli nawet Śnieżkę (ale może mi się nakładać na to całkiem świeże w sumie wspomnienie, obraz z wieży kościoła xD)
  • Odpowiedz
W ogóle Wrocław przed wojną był jednym z najpiękniejszych miast Europejskich. Niestety ale miedzy lutym a majem 1945 roku, to piękne miasto zostało brutalnie "zamordowane".

Niemcy na własnej skórze przekonali się co to znaczy podzielić los Warszawy.
  • Odpowiedz
Szkoda, że "ratunek" spowodował zmasakrowanie oryginalnego układu wnętrza. Ja wiem, że liczą się mkw powierzchni handlowej, ale k---a. Środek wygląda jak każda gowno galeria, a oryginalnie była to ogromna przestrzeń z otwartą klatka schodowa.
  • Odpowiedz
@pypekk: Ale ty zdajesz sobie sprawę, że bez tej dostawki nie byłoby w sumie galerii i nikt prywatny by nie wyłożył pieniędzy na odrestaurowanie do pierwotnego wyglądu? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Tommy__ Zgadzam się... Renoma ma przeraźliwie źle rozmieszczone schody.
  • Odpowiedz
@Tommy__: @Escalade: niestety remont Renomy był wykonywany w czasie, kiedy sklepowa psychologia mówiła, żeby rozrzucać schody po całym centrum handlowym to klient będzie musiał wszystko obejść i więcej kupi ¯\_(ツ)_/¯ Szkoda że nikt nie pomyślał że klient w-------y nie ma ochoty na zakupy :D
  • Odpowiedz
@Escalade: @Chacha:
Pracowałem tuż obok Renomy przez co często chodziłem tam jeść więc już byłem ekspertem w jej schodach, ale były mega pokręcone, żeby wejść na 3 piętro przechodziliśmy przez zupełnie inną część sklepu niż wychodząc z niej
  • Odpowiedz
@elady1989: ten wyburzony hotel i kamienice o wiele ładniejsze były od tego co postawiono przynajmniej w mojej ocenie. Na tamte czasy faktycznie mógł robić wrażenie, ale dzisiaj to wygląda słabo i nie ma nic szczególnego. Jakbym zobaczył to bez obejrzenia filmiku to bym powiedział, że kolejny straszny prlowski moloch. Dla mnie jest po prostu brzydki, ale każdy gust ma inny.
  • Odpowiedz