Wpis z mikrobloga

#php Pomocy
Wyskakuje mi "mysqlifetcharray() expects parameter 1 to be mysqli_result" odnośnie 23 linijki, nie wiem jak mogę zmienić treść $sql.

https://pastebin.com/tzyLZvb6

Insert chyba działa mi mimo to poprawnie, ale ten komunikat dalej wyskakuje.
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fidalka:
1. zrobić connection tak, żeby z niego pobierać dane, a nie poprzez mysqli fetch assoc (o właśnie, assoc, nie array, bo tak, kropka)
2. użyć wbudowanych mechanizmów w mysqli, które zapewnią bezpieczeństwo
3. nadpisujesz $result
  • Odpowiedz
@januzi:
Mój connection to $connection = new mysqli($host, $dbuser, $dbpassword, $db_name); Dobrze, zmienię na assoc, to w poradniku było array;P

Mechanizmy mam w planach, mam na innej podstronie niektóre.

3. Ojeej dziękuję, to naprawiło problem, nie wpadło mi to w oczy kurczę( ͡° ʖ̯ ͡°) Dziękuję bardzo za pomoc.
  • Odpowiedz
@fidalka: To id w tabeli ma zawierać kolejne numery? Jeśli tak, to olej ręczne naliczanie i zrób w strukturze primary autoinc do tej kolumny. W zapytaniu będziesz mogła wyrzucić tą ostatnią część z select count(*) .. as npm. No chyba, że to zlicza wiadomości w danym wątku?

User1read zawsze będzie yes, o ile żaden automat za niego nie będzie wysyłać wiadomości, zbędna kolumna. Zamiast yes/no, lepiej użyć tinyint. Zajmie tylko
  • Odpowiedz
@fidalka: do formatowania kodu użyj sobie phpcs + regułki psr. Do analizy statycznej kodu używaj sobie phpstana i będziesz mogła sobie sama poprawiać kod ;)
  • Odpowiedz