Wpis z mikrobloga

#!$%@?łem się mirasy i mirabelki więc przychodzę z pytaniem do tych, co mają obycie z sądami. Wiecie, najpierw EU zoo robi z nas idiotów, a teraz jeszcze to:
https://www.wykop.pl/link/4865633/umorzono-sprawe-naczelnik-skarbowki-ktora-scigala-mechanika-za-wymiane-zarowki/
Pytanie hipotetyczne:
Czy osoba mająca za dużo pieniędzy na wywalenie, może sama z siebie złożyć jakiś wniosek do któregoś z sądów aby sprawę podnieść ponownie? Musi to być konkretnie ten mechanik czy coś? Czy po prostu sądy w chlewie obsranym gównem nawet nie przyjmą prośby o ponowne rozpatrzenie? Co w przypadku złożenia pozwu przeciwko sędziemu prowadzącemu za wydanie wyroku niezgodnego z interesem społecznym?
Mam #!$%@? od samego rana, nie pytajcie, więc tak trochę próbuję znaleźć jakiś punkt zaczepienia żeby się uspokoić.

#prawo #sady #polska ##!$%@?
  • 3
o w przypadku złożenia pozwu przeciwko sędziemu prowadzącemu za wydanie wyroku niezgodnego z interesem społecznym?

@Cryolite: przeczytaj jeszcze raz artykuł. Tytuł jest dość clickbaitowy, a sam artykuł jest mętnie napisany. Opisane umorzenie nie dotyczy postępowania sądowego. Umorzone zostało postępowanie wyjaśniające prowadzone przez rzecznika dyscyplinarnego.
@IgorK: Tak, wiem, dlatego pytanie czy osoba trzecia może takową sprawę pociągnąć dalej i jakie ma szanse. Była też sprawa umorzenia w kwestii mandatu za jazdę niesprawnym samochodem i w odniesieniu do tego - co jeśli podnieść tą sprawę ponownie i dodatkowo oskarżyć sędziego za wydanie wyroku niezgodnego z prawem i wpływającego negatywnie na interes społeczny.
Tak, wiem, dlatego pytanie czy osoba trzecia może takową sprawę pociągnąć dalej i jakie ma szanse.

@Cryolite: zawiadomienie o przestępstwie lub o przewinieniu dyscyplinarnym może złożyć każdy. Nie każdy może jednak zaskarżyć rozstrzygnięcia zapadłe w postępowaniu prowadzonym wskutek takiego zawiadomienia.