Wpis z mikrobloga

Przez działanie linii bocznej taka ryba w kuli jest wiecznie "skołowana".

@MandarynWspanialy: w przypadku odpowiednio dużej kuli nie powinno to być chyba problemem, bo zakrzywienie nie byłoby zbyt duże. Więc głównym czynnikiem jest właśnie mała pojemność, która dodatkowo powoduje szereg innych problemów.
  • Odpowiedz
Więc głównym czynnikiem jest właśnie mała pojemność

@IgorK: Głównym czynnikiem jest mała pojemność i kształt. Faktycznie w dużej kuli zjawisko by prawdopodobnie nie istniało. Ale gdzie znajdziesz kulę o tak dużej średnicy? ( ͡º ͜ʖ͡º)

@morgiel: Dla złotej rybki stanowczo za mało. One żrą a zwłaszcza robią kupę jak koń ( ͡~ ͜ʖ ͡°) Poza tym taka ryba też
  • Odpowiedz
Głównym czynnikiem jest mała pojemność i kształt. Faktycznie w dużej kuli zjawisko by prawdopodobnie nie istniało. Ale gdzie znajdziesz kulę o tak dużej średnicy?

@MandarynWspanialy: tak sobie tylko teoretyzuję ;-) Bo w praktyce się zgadzamy. Bardziej poprawnie niż w swoim pierwszym poście bym powiedział, że pojemność jest czynnikiem pierwotnym a kształt pochodnym. Ale to z punktu widzenia opa bez znaczenia, bo 10 litrów, niezależnie od kształtu to za mało.
  • Odpowiedz
to? https://www.olx.pl/oferta/akwarium-panoramiczne-50-l-CID103-IDz8OZJ.html#bbc8bbe0ba

@morgiel: tu już można coś wpuścić. Na przykład bojownika i jakąś małą ekipę do sprzątania dna. Welonki, jak już @MandarynWspanialy napisał strasznie brudzą.

P.S. ja osobiście doradzałbym zwykły prostopadłościan a nie panoramiczne. Mam w domu i jest w---------e, gdy chcesz coś z bliska zobaczyć, na przykład czyszcząc akwarium, bo kształt przedniej szyby zakrzywia światło i źle widać. Ale to już kwestia indywidualna.
  • Odpowiedz
ja osobiście doradzałbym zwykły prostopadłościan a nie panoramiczne

@morgiel: tak jak @IgorK: napisał, to już zaczyna się robić sensownie. Chociaż też uważam, że przyjemniej obserwuje się ryby w akwarium z płaską przednią szybą niż w panoramicznym. Ale to już kwestia gustu. Tak samo jak te dekoracje ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@morgiel: drogawe te zestawy z olx o.o chyba lepiej kupić jakąś nówkę 54l z allegro za podobną cenę. I też nie polecam panoramicznego, aż głowa boli jak się patrzy
  • Odpowiedz