Aktywne Wpisy

darknightttt +32
Kończę właśnie związek bo mam dość. Jak nie posprzątałam to jest syf. Jak powiem, że jest syf to ogarnie np kuchnię a reszty nie widzi. Od jakiegoś czasu wycofuje się ze sprzątania, olewam jak i on i mam wrażenie, że jemu bałagan nie sprawia problemu. Mi ogromny. To samo z gotowaniem. Jak nie ugotuję to najwyżej będzie „zamówmy coś”. Wolę uporządkowane życie.
A największy hit to teksty zmieniłaś się, nie uśmiechasz się.
A największy hit to teksty zmieniłaś się, nie uśmiechasz się.

dzony77 +174

#akwarystyka #akwarium #rybki
@morgiel: tak
@morgiel: nie. W kuli można na przykład trzymać kwiatki, bilon, cukierki, kiszone ogórki itd. Ale nie trzymaj tam ryb. Chyba, że jesteś chorym sadystą ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
@morgiel: bo zwykle jest za mała. Nie kształt jest ważny ale pojemność.
@MandarynWspanialy: w przypadku odpowiednio dużej kuli nie powinno to być chyba problemem, bo zakrzywienie nie byłoby zbyt duże. Więc głównym czynnikiem jest właśnie mała pojemność, która dodatkowo powoduje szereg innych problemów.
@IgorK: Głównym czynnikiem jest mała pojemność i kształt. Faktycznie w dużej kuli zjawisko by prawdopodobnie nie istniało. Ale gdzie znajdziesz kulę o tak dużej średnicy? ( ͡º ͜ʖ͡º)
@morgiel: Dla złotej rybki stanowczo za mało. One żrą a zwłaszcza robią kupę jak koń ( ͡~ ͜ʖ ͡°) Poza tym taka ryba też
@MandarynWspanialy: tak sobie tylko teoretyzuję ;-) Bo w praktyce się zgadzamy. Bardziej poprawnie niż w swoim pierwszym poście bym powiedział, że pojemność jest czynnikiem pierwotnym a kształt pochodnym. Ale to z punktu widzenia opa bez znaczenia, bo 10 litrów, niezależnie od kształtu to za mało.
@morgiel: tu już można coś wpuścić. Na przykład bojownika i jakąś małą ekipę do sprzątania dna. Welonki, jak już @MandarynWspanialy napisał strasznie brudzą.
P.S. ja osobiście doradzałbym zwykły prostopadłościan a nie panoramiczne. Mam w domu i jest w---------e, gdy chcesz coś z bliska zobaczyć, na przykład czyszcząc akwarium, bo kształt przedniej szyby zakrzywia światło i źle widać. Ale to już kwestia indywidualna.
@morgiel: tak jak @IgorK: napisał, to już zaczyna się robić sensownie. Chociaż też uważam, że przyjemniej obserwuje się ryby w akwarium z płaską przednią szybą niż w panoramicznym. Ale to już kwestia gustu. Tak samo jak te dekoracje ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
@morgiel: Nie. 10 litrów to nawet na krewetkarium ciut za mało.