Mireczki, dostałem propozycję przejścia na kontrakt. Tak czy inaczej zakładam działalność, więc jest mi to na rękę. Mam 3/4 etatu i 2700 na rękę. Ile muszę powiedzieć, żeby mi się to opłacało na kontrakcie? Urlopy mi nie potrzebne, w czasie urlopu zarabiam więcej niż w pracy ;) #prawo #praca #pracbaza #dzialalnoscgospodarcza
USTAWA z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych: Art. 18a. [Podstawa wymiaru składek w przypadku rozpoczęcia wykonywania działalności gospodarczej] 1. Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe ubezpieczonych, o których mowa w art. 8 ust. 6 pkt 1, w okresie pierwszych 24 miesięcy kalendarzowych od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności gospodarczej stanowi zadeklarowana kwota, nie niższa jednak niż 30% kwoty minimalnego wynagrodzenia. 2. Przepisy ust. 1 nie mają zastosowania
Urlopy mi nie potrzebne, w czasie urlopu zarabiam więcej niż w pracy ;)
#prawo #praca #pracbaza #dzialalnoscgospodarcza
Art. 18a. [Podstawa wymiaru składek w przypadku rozpoczęcia wykonywania działalności gospodarczej]
1. Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe ubezpieczonych, o których mowa w art. 8 ust. 6 pkt 1, w okresie pierwszych 24 miesięcy kalendarzowych od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności gospodarczej stanowi zadeklarowana kwota, nie niższa jednak niż 30% kwoty minimalnego wynagrodzenia.
2. Przepisy ust. 1 nie mają zastosowania