Wpis z mikrobloga

• 62
Dostałem w jednej chwili email że aukcja potaniała o 94%, wchodzę, myślę, czytam wszystko w porządku w aukcji. Kiedyś mialem stamtąd brać telefon, więc dodalem do obserwowanych aukcje.
Kupiłem więc po te 69.99 ajfonka, pewnie wystawionego w wyniku błędu, sprzedawca ma prawo mi go wysłać?
#allegro #apple #iphone
Pobierz GaGu - Dostałem w jednej chwili email że aukcja potaniała o 94%, wchodzę, myślę, czyt...
źródło: comment_eEn6pwNGhmko7bm2jbElE5OGxgkaSiJj.jpg
  • 41
@GaGu: @AnalnyNiszczyciel: @Ramamon: @Weewtorek: Nie ma obowiązku sprzedać za taką cenę nawet jeśli samo złożenie zamówienia stanowi zawarcie umowy.

w razie zauważenia, że wystąpił błąd w cenie, a umowa została już zawarta, istnieje możliwość złożenia oświadczenia o uchyleniu się od skutków prawnych oferty złożonej pod wpływem błędu co do ceny - ale dotyczy to tylko ewidentnych przypadków, gdy klient z łatwością powinien był zauważyć, że cena jest efektem
@szafa71: @TheMan: Art. 84. § 1. W razie błędu co do treści czynności prawnej można uchylić się od skutków prawnych swego oświadczenia woli. Jeżeli jednak oświadczenie woli było złożone innej osobie, uchylenie się od jego skutków prawnych dopuszczalne jest tylko wtedy, gdy błąd został wywołany przez tę osobę, chociażby bez jej winy, albo gdy wiedziała ona o błędzie lub mogła z łatwością błąd zauważyć; ograniczenie to nie dotyczy czynności prawnej
@Weebo: W przypadku Allegro zazwyczaj pozostanie zatem sprzedawcy możliwość powołanie się jedynie na błąd, co niestety nie jest dobrą wiadomością. Błąd pozwoli uchylić się sprzedawcy od skutków prawnych zawartej umowy tylko i wyłącznie w przypadku, gdy błąd jego był istotny (błąd uzasadnia przypuszczenie, że sprzedawca nie działając pod wpływem swego błędu i oceniając sprawę rozsądnie, nie sprzedałby danego produktu za wskazaną przy produkcie cenę). Nadto w przypadku odpłatnego nabycia towaru ze
Zapomnij, dostaniesz maila ze to był błąd i jak nadal każesz im go wysłać to ci powiedzą że towar został uszkodzony przed wysyłką i już nie mogą go wysłać.
@Weebo: przeciez to nie jest istotny i usprawielidiiwny blad, piszesz zwyczajnie nieprawde. Miales przytoczyc przepis, ktory mowi wprost o dysproporcji swiadczen.
@Bover: XD Sorry, ale randomowy gimnazjalista z forum ze śmiesznymi obrazkami wydaje mi się mniej wiarygodny niż całe moje doświadczenie zawodowe.