Wpis z mikrobloga

#zdrowie #kiciochpyta

Jaki jest najbezpieczniejszy i skuteczny sposób na przeczyszczenie uszu? Dbam o higienę ale nigdy nie wpycham patyczków głęboko i mam niestety lekko przytkane uszy. Chciałbym pozbyć się złogów woskowiny tak aby nie uszkodzić sobie niczego.
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@senseiharanaoko: Akustone, lub inne podobne preparaty, z tym, że Akustone ma na prawdę fajny skład. Są też spraye oparte na wodzie utlenionej, myślę, że dlatego, bo ona, wiesz, trochę "bąbelkuje" i pomaga mechanicznie ten syf od ucha oderwać, więc myślę, że woda utleniona też może być fajna. No i wlanie sobie ciepłej wody strzykawką (bez igły oczywiście) ale baaardzo delikatnie. Z wodą jak ze wszystkim innym - wlewasz, trochę w
  • Odpowiedz
@senseiharanaoko: jeszcze dodam, że ciotka mojego niebieskiego jest laryngologiem i uwielbia tych, co dłubią patyczkami i takich tam, bo to jest easy i szybki zarobek. Bo wiesz, generalnie patyczkiem to trochę ubijasz ten miodzik i trudniej go wyciągnąć, wtedy idziesz do niej...płacisz...ona daje Ci szpraj, psikasz i rozmiękczasz, potem znów idziesz do niej...płacisz...i ona Ci ten syf z ucha wyjmuje.

Kiedyś z okazji badania laryngolog mi wyjął wielką kulę wosku
  • Odpowiedz
@senseiharanaoko: a ja całe życie patyczkami czyszczę uszy i czasami przy kompieli jeszcze ciepła woda i nigdy nie miałem zalegającej woskowiny w uszach, którą by musiał laryngolog usuwać
  • Odpowiedz
@senseiharanaoko: ja czasem patyczkuję tylko po małżowinie i tak z wierzchu, ale też się zaczopiłam i podejrzewam słuchawki pchełki do uszu. Czy jak one się nazywają...takie wkładane :) Też podwyższają ryzyko, tak jak stopery. ALe też można się zaczopić i bez tego, może być jakaśtam nadprodukcja woskowiny.
  • Odpowiedz
@Samulem: bo są. To, że Tobie nic się nie stało o niczym nie świadczy. Historia sąsiada jest prawdziwa ;) Dowód anegdotyczny to żaden dowód. Czy patyczek to największe zagrożenie dla Twojego zdrowia? Absolutnie nie. Ale częściej szkodzi, niż pomaga.
  • Odpowiedz
@Samulem: każde pakowanie ich do ucha jest złym użyciem. Wow, jesteś jakąś chodzącą składnią podstawowych błędów logicznych :O To,  że coś się kiedyś robiło nie znaczy, że jest ok.
  • Odpowiedz