Aktywne Wpisy

Plotkova99 +29
Mam pytanie, głównie do osób które dobrze znają prawo oraz do tych osób, które miały nieprzyjemność pracować w markecie. Opiszę sytuację, po tym zadam pytanie.
Po zakończeniu pracy wjechała ochrona by sprawdzić czy ktoś czegoś nie wynosi. Chcieli sprawdzać szafki i plecaki w których przynosimy śniadanie i picie do pracy. To jeszcze uszanowałam... Choć nie wydaje mi się to prawne, jednak szafki nie są moje. Zaznaczę że podczas pracy mamy zakaz wychodzenia "na
Po zakończeniu pracy wjechała ochrona by sprawdzić czy ktoś czegoś nie wynosi. Chcieli sprawdzać szafki i plecaki w których przynosimy śniadanie i picie do pracy. To jeszcze uszanowałam... Choć nie wydaje mi się to prawne, jednak szafki nie są moje. Zaznaczę że podczas pracy mamy zakaz wychodzenia "na
romek777 +2
#raportzpanstwasrodka
Zamiast cisnąć Filipa trzeba mu dawać do zrozumienia żeby się odciął od starych. Młody może by się ogarnął tylko nie w takim towarzystwie.
Zamiast cisnąć Filipa trzeba mu dawać do zrozumienia żeby się odciął od starych. Młody może by się ogarnął tylko nie w takim towarzystwie.
Moja siostra chce kupić mieszkanie "inwestycyjne" na kredyt i zwróciła się do mnie o opinie. Dlaczego inwestycyjne? Bo mieszka u rodziców, nie ma żadnych wydatków, zarabia okej, rodzice jej dają 300,000 wkładu a znalazła fajną ofertę na otodom.
Dlaczego o opinie starszej siostry? Bo pracuję za granicą jako syndyk i mam za pasem CPA.
Siadłam po pracy i przez parę godzin robiłam jej symulacje. Przy wkładzie 300,000 i wzięciu kredytu na 300,000. Symulacje oprocentowania stałego, zmiennego, rata równa, zmienna, z marzą, jakie RRSO, z nadpłatami, bez nadpłat, nadpłaty po pierwszym, drugim, trzecim roku, różne okresy, zmiana stop. Jaki będzie miała zysk netto, ile jest w stanie nadpłacać itd.
Pomijam już fakt ze ja nigdy nie dostałam od rodziców nawet 1,000 złotych, bo ja jestem tą rozsądną i starsza.
W wielkim skrócie, jak najdłuższy kredyt, oprocentowanie zmienne, malejące raty, z nadpłata od pierwszej raty skracająca okres jeżeli nie ma żadnych kosztów. Pokazuje ze rata po wszystkim wraz z nadpłatami to będzie jakieś 4,000 i spłaci kredyt po 5 latach płacąc w odsetkach tylko 60,000 złotych. Lilsis zarabia jakieś 12,000 miesięcznie netto i ma zero wydatków (bo ma chłopaka co ja zabiera na wakacje plus rodzice ja utrzymują) wiec dodałam jeszcze ze jak DCA następne tyle co miesiąc w ETF S&P500 to statystycznie jej nominalne IRR po 5 latach będzie jakieś 15% czyli po zainwestowaniu 276,000 złotych zyska, po belce, 128,097 co opłaci jej te odsetki z nawiązką.
Co moja siostra robi? Idzie do doradcy kredytowego który jej poleca wziąć kredyt na 10 lat, oprocentowanie stale na 5 lat przy najwyższych stopach w Europie, z rata równa. "bo doradca nie ma interesu i jej dobrze doradzi"
#kredythipoteczny
#zalesie
#nieruchomosci
#gielda
#logikarozowychpaskow
Jak grochem o ścianę
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
Swoją drogą ciekawy jestem czy z tych 12k netto przy zerowych kosztach życia udało się jej uzbierać jakiś wkład własny czy bazuje tylko na gotówce od rodziców. Jeśli nie ma nic swojego to pewnie jednak te koszty życia ją „zjadają” i w tym przypadku lepiej wziąć niższą
Piszesz żeby wzięła kredyt na dlugi czas czyli np 25 lat ale spłaci po 5 latach.
Czyli wg ciebie będzie cały czas robiła nadpłaty?
W wielu bankach nadpłaty przez pierwsze 3 lata są dodatkowo oprocentowane.
W przypadku opcji doradcy finansowego nie może nadpłacać przez 5 lat.
Brać jak najwyższy, jak najniższa rata i jak najbardziej nadpłacać i będzie cymes. Mając ratę 3k czy 5k i robiąc nadpłaty do łącznie 7k (rata+nadpłata) to im niższa rata, tym wyższa nadpłata.
@zaq22: co?
Kiedy wybierasz stałe oprocentowanie to nadpłaty przez 5 lat są dodatkowo płatne.
Możesz nadpłacać nawet od pierwszej raty ale trzeba za to płacić.
Wziąłeś gwarantowany stały procent przez 5 lat ?
Czyli możesz spłacić od razu cały kredyt bez żadnych dodatkowych opłat?
@Lisek_Mirek przeczytaj proszę na co odpowiadam tym moim heheszkiem o robieniu w c---a xD
darmo = nic nie warto
dlaczego rodziny nie ma co wspomagac
komputer - pojdziesz do chlopa co ogarnia temat, przewalkuje pare godzin, dobierze odpowiedni sprzet - baba pojdzie do sklepu i wezmie ...najladniejszy