Wpis z mikrobloga

@willyfog nie pamiętam już teraz gdzie, ale zetknęłam się z poglądem, że Polacy nie byli, nie są i jeszcze długo nie będą gotowi na kapitalizm -czego dowodem jest załączony obrazek. Wielokrotnie to powtarzałam i powtórzę po raz kolejny: nie przestanie mnie zadziwiać, jacy ludzie potrafią być tępi, niedługo zrobi mi się trwałe zagłębienie w czole od facepalmów ()
  • Odpowiedz
@betterbeworthit I dlatego u nas afery i marnotrawienie publicznych pieniędzy przechodzi bez echa. Bo przecież Kowalski na etacie nie płaci podatków. On nie ogarnia ile kasy mu zabierają, ogarnąłby chyba dopiero wtedy jakby ktoś do niego przyszedł i kazał mu płacić, a jak on tych pieniędzy nawet nigdy nie widział to nie ma z tym problemu. W USA politycy muszą tłumaczyć się z każdego dolara, a u nas lekką ręką można
  • Odpowiedz
@willyfog: Powiem tak: lepiej wydawać cudze pieniądze na swoje potrzeby niż wydawać cydze pieniądze na cudze potrzeby, więc lepiej żeby rozdać te pieniądze ludziom niż realizować jakieś państwowe inwestycje, bo dzięki temu zamiast publicznego basenu (w optymistycznej wersji, w pesymistycznej - pomnika albo innej zupełnie bezużytecznej rzeczy), na który nikt nie przyjdzie ludzie pójdą sobie do kina albo do galerii handlowej i wydadzą te same pieniądze na to, czego potrzebują.
  • Odpowiedz
@3edcvfr4 tu nie ma o czym dyskutować, za poprzedniej władzy 500+ nie było i kraj się rozwijał, budowały sie drogi, autostrady, infrastruktura, uzupełniane były braki w instytucjach takich jak straż pożarna, wojsko, czy policja, kupowana była masa sprzętu a to tylko niektóre z inwestycji. Taki basen zbudowany w rozsądnym miejscu generuje dochód, którego próżno szukać po w-------u miliardów na populistyczne 500+, ale samym basenem głosów się nie kupi, wyborów nie wygra,
  • Odpowiedz
tu nie ma o czym dyskutować, za poprzedniej władzy 500+ nie było i kraj się rozwijał, budowały sie drogi, autostrady, infrastruktura, uzupełniane były braki w instytucjach takich jak straż pożarna, wojsko, czy policja, kupowana była masa sprzętu a to tylko niektóre z inwestycji.

@Agemaker: Nie mam zamiaru bronić tego pomysłu, ale nie ma co mówić, że ma *tylko* złe strony. Zastanawia mnie jak wytłumaczysz fakt, że wydatki na infrastrukturę i
  • Odpowiedz
@3edcvfr4 ceny w górę, podatki w górę, ilość inwestycji w dół, jakość zycia i inwestycji w dół, wartość pieniądza w dół, ten program nie ma pozytywnych skutków, żadnych.
  • Odpowiedz
@Agemaker: Z tymi zarzutami mogę się zgodzić. Nie wiem czy dobrze się rozumiemy, nie bronię decyzji o wprowadzeniu tego programy, raczej porównuję do alternatywy, gdzie rządzący zwiększają zadłużenie w tym samym stopniu, ale z tego zadłużenia fundują publiczne inwestycje.
  • Odpowiedz
@mlotan w dużej części tak, ale bez inwestycji własnych środków nie byłoby ani grosza z unii, z resztą obecny rząd zamiast starać się o jakieś pieniądze z unii woli machać szabelką i walczyć o "niepodległość" kolejny pokaz tego jak wspaniali ludzie nami rządzą
  • Odpowiedz
@Agemaker: obecny rząd akurat ma wyjątkowy problem z inwestowaniem. Tzn. chodzi mi o to, że nie jestem w stanie wskazać jednej poważnej inwestycji jaką zrobili. W zasadzie kończy się na rozdawaniu tego co powinni inwestować, żeby dopiero mieć środki na rzetelny socjal i konkretne rezerwy
  • Odpowiedz
@mlotan jedyną inwestycją obecnego rządu jest inwestowanie w j----ą patologię 500+ i nadzieja, że śrubowanie podatków klasie średniej da jakieś wpływy do budzetu, ale to jebnie, prędzej czy później...
  • Odpowiedz
@willyfog: @betterbeworthit: żeby przeciętny p0lak to zrozumiał musiałby dostawać pensję brutto i samodzielnie opłacać poszczególne podatki. Jeżeli nie opłaci to oczywiście odpowiednie kary. Wtedy by MOŻE zrozumieli.
  • Odpowiedz
@willyfog: jak się rozsądni ludzie nie zbiorą do kupy i nie pójdą na wybory jesienią, to cepy znowu wybiorą "miłościwie panujących" socjalistów, co kupią głosy ekonomicznych debili rozdawaniem części ich własnej kasy i heja, p--------k będzie się kręcił.
To jest przerażające, że 50 lat komunizmu + likwidacja ludzi, którzy potrafili myśleć i coś sobą reprezentowali (wieczny c--j w dupe rosji i szkopom za to) mimo ponad 70 lat od zakończenia
  • Odpowiedz