Wpis z mikrobloga

Żydzi w naszym kraju żyli spokojnie podczas 2 RP. Tak właśnie wygląda polskie nauczanie historii i mitologizacja naszych dziejów. Czarnobiałe widzenie jak w filmach Marvela.

Ostatnio mamy wysyp takich postaw tutaj, więc pozwolę sobie założyć tag #polskiantysemityzm by trochę was prawicowe wykopki doedukować.

Zachęcam światłych ludzi spod tagu #neuropa do obserwowania i plusowania.

#antysemityzm #historia #polityka #4konserwy
Partyzant91 - Żydzi w naszym kraju żyli spokojnie podczas 2 RP. Tak właśnie wygląda p...

źródło: comment_upDs1aYDO0uP8nqv1TkRFrHXo9ecZf8n.jpg

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@solus_ipse:
Kiedyś jeszcze w gimbazie był taki Michał co zawsze był przygotowany na lekcje, zawsze miał zadania domowe, dobrze się uczył itp. Pewnego dnia pojechałem na rower i koło Biedronki jak chciałem przejechać na drugą stronę ulicy (jechałem po ścieżce rowerowej przy chodniku) patrzę na prawo - nic nie jedzie, na lewo też no to jadę, a że światło miałem zielone to niczego się nie bałem i później jeszcze przez
  • Odpowiedz
@Partyzant91: I dokładnie dlatego Polska przegrywa każdy spór historyczny praktycznie z każdym. Podobała mi się reakcja Niemców jak wybiło szambo z ustawą o IPN: "Tak mordowaliśmy żydów co nie podlega dyskusji i jest nam z tego powodu przykro. Sprawa jest zamknięta i żryjta się między sobą"
  • Odpowiedz
@PolacoEsMasGrandeRobaco: głąbie, Niemcy to robili z całkowitym poparciem aparatu państwowego. Na dobrą sprawę można krzyczeć, że Polacy mordowali też Greków, Japończyków i nawet Polaków. Tylko ciekawe czemu o tym nie krzyczycie, a tylko o Żydach? Może wspomnijcie, że Żydów mordowali głównie inni Żydzi w gettach i obozach.
  • Odpowiedz
Może wspomnijcie, że Żydów mordowali głównie inni Żydzi w gettach i obozach.

@solus_ipse: nie zapomnij dodać, że sami się w nich zamknęli z własnej woli, żeby móc się w spokoju mordować a potem całą winę zrzucić na Polaków. Taki ich był szczwany plan
  • Odpowiedz
@Magnolia-Fan: jeżeli chodzi o getta to na początku cieszyli się, że będą oddzieleni od Polaków. Kwestia mordowania wyglądała tak, że Niemiec Hans nie zawsze chciał sobie ręce brudzić, więc za dodatkową porcję jedzenia tworzono oddziały policji żydowskiej a ci pacyfikowali swoich.
  • Odpowiedz
@solus_ipse: Ależ Polacy również robili to z całkowitym poparciem niemieckiego aparatu państwowego (podobnie jak np Ukraińcy) w żaden sposób nie zdejmuje to z nich odpowiedzialności.

Najgłośniej to drą się głąby takie jak ty, którym się wydaje że jak wystarczająco głośno będą krzyczeć to zakrzyczą niewygodne fakty. Zamiast przedstawić prawdziwą historię (wraz z niewygodnymi faktami jak to robią np Niemcy czy Francuzi), budujecie narracje o kryształowych polakach i złych żydach którą
  • Odpowiedz
@solus_ipse: O to, to. Dokładnie o takich fikołkach mówie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Idąc twoim tokiem rozumowania polaków też pewnie nie bez powodu na Syberie wywożono. Swoją drogą ignorancja historyczna wprost bije z tego posta ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@PolacoEsMasGrandeRobaco: wiesz ja mogę mówić za siebie, że pomoc Żydom to był zły pomysł. Nazwij mnie antysemitą. Nie zmienia to faktu, że duża część Polaków to imbecyle i wspomagała Żydów ryzykując przy tym życiem i niejednokrotnie je tracąc. Istniały nawet organizacje, które w imieniu państwa polskiego zwalczały tzw. szmalcowników mimo, że byliśmy pod okupacją niemiecką. Polska jako państwo nie może brać odpowiedzialności za pojedyncze akty przemocy wobec ludności żydowskiej, gdyż
  • Odpowiedz
@PolacoEsMasGrandeRobaco: nawet fakt, że możesz prowadzić działalność antypolską na tym portalu i cię nikt nie ucisza, a także profanujesz godło polskie swoim awatarem świadczy, że niestety nie macie tutaj tak źle. Jak gość nasra gospodarzowi na środku pokoju to każdy normalny gospodarz na kopach by wyniósł taką jednostkę, a Polska to taka głupiutka pani domu co to sprzątnie i jeszcze zbierze ochrzan od gościa, po czym się uśmiechnie i zrobi
  • Odpowiedz
@PolacoEsMasGrandeRobaco: wiem że nie o merytorykę ci chodzi a o retorykę wyłącznie, tobie już nie mam nic do udowodnienia, wiedzę masz zapewne dużą. Jakby ktoś widział tę dyskusję to jeszcze cytat z wiki
"Mimo iż warunki panujące w Polsce były skrajnie niesprzyjające dla ratowania Żydów, dzięki pomocy struktur Polskiego Państwa Podziemnego oraz zwykłych obywateli tysiące Żydów zdołały przeżyć niemiecką okupację. Historycy oceniają, że na ziemiach polskich niemiecką okupację przeżyło w
  • Odpowiedz
@solus_ipse: Ehhh ta wybiórcza "merytoryka" w twoim wykonaniu. Kara śmierci za pomaganie żydom została wprowadzona rozporządzeniem Hansa Franka 15 października 1941, tak więc w okresie kiedy na aryjskiej stronie żydów już praktycznie nie było i była stosowana dość wybiórczo. Nadal szeroko stosowano metodę marchewki (wszelkiego rodzaju nagrody rzeczowe) za wydawanie żydów z której wielu skrzętnie korzystało.

Przyjrzyjmy się teraz owym liczbom.

Mimo iż warunki panujące w Polsce były skrajnie niesprzyjające dla
  • Odpowiedz