Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Jestem z-----y. Miałem zamiar tak jak ci słynni youtubowi podróżnicy pojechać autostopem, na początku do Grecji. Chciałem przeżyć przygodę i spakowałem się i wyruszyłem z Łodzi - najpierw mpk na wylotówkę, tam łapałem stopa w zimnie koło szpitala Matki Polki i trwało do ponad 2 godziny. I udało się. Chciałem kierować się na południe Europy, a gościu jechał do Wrocławia więc wyrzucił mnie za Rzgowem i tam łapałem stopa stojąc kolejne 2 godziny, aż przemarzłem i zaczęło się robić ciemno więc poszedłem w stronę Rzgowa, złapałem autobus i wróciłem do domu. Teraz pije p--o i załamka mocno. Nie wiem jak ci wszyscy autostopowicze łapią te stopy u mnie nikt się nie chce zatrzymać. Miało być spełnienie marzeń i wielka podróż, a tak naprawę przejechałem kilka kilometrów. #autostop #zalesie #podroze

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Dodatek wspierany przez: Wyjazdy studenckie
  • 87
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MlodyBog: tez nigdy nie jeździłem stopem a pojechałem w półtora miesięczna podróż do Hiszpanii, na YT „w poszukiwaniu hipisów”. To żadna reguła ze jak nie jeździłeś to nie możesz jechać daleko.

Co do OP to tak jak piszą lepiej wziąć namiot i cisnąć jak się zrobi chociaż trochę cieplej.

Najdłużej łapałem stopa cały dzień przy wylocie z Wiednia. Tragedia. Udało się wtedy wyjechać po 10h jakieś 10km na parking za
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: czasem jest kiepsko, trzeba przetrwać. Ja am trochę łatwiej bo jeżdżę z namiotem śpię gdzie chce. Może wybrałeś zle miejsce. Czasem trzeba tyle postać, ale w Europie raczej 15-45 minut. Raz na Islandii stałem 24h na pustyni xD Trudności to dodatkowa przygoda.
  • Odpowiedz
ą z laskami, sam facet to może się za pindola złapać, a nie stopa ;)

@DulGukat: Kompletna bzdura.

kolejny przykład s----------e tych żebraczych podróżników xD patrzę jak się da nie mając pieniędzy podrozowac i zwiedzać świat! Ale nie wspomną o staniu x godzin trafiania na jakiś p-----w
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Pamiętam jak tak z 15 lat temu w małej miejscowości w której mieszkam przy jednej z głównych tras w Polsce stali ludzie z tabliczkami, gdzie chcą jechać. Było ich nawet kilkanaście i tak codziennie latem, a teraz? Już kilka lat nikogo nie widziałem.
  • Odpowiedz
fhdfkjdkf: Nasza pierwsza podróż do Chorwacji przebiegała świetnie. Pod Wawą złapaliśmy stopa do Katowic, potem parę skoków po Ślunsku, a w końcu strzał prosto do Wiednia. Tam spędziliśmy dwa dni, panikując na tle cen. Trzeciego dnia chcieliśmy złapać stopa, wydostać się z miasta. Nie zgodziłem się na propozycję wywiezienia za miasto, bo chciałem od razu do Grazu (xD). W końcu jakaś parówa nam źle poradziła, a my głupio posłuchaliśmy, żeby jechać
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Autostop generalnie jest bardzo łatwy, zwłaszcza w Polsce, więc nie warto się zrażać. Należy uzbroić się w cierpliwość i próbować do skutku, no i oczywiście nie zimą, a najwcześniej na przełomie kwietnia i maja, gdy już będzie można nocować w namiocie.
By skutecznie łapać stopa należy dobrze przygotować się teoretycznie - przede wszystkim polecam:
http://hitchwiki.org/en/Main_Page
Znajdziesz tam garść porad na początek oraz wiele świetnych pomysłów na wydostawanie się z dużych miast,
  • Odpowiedz
@223Rem: ja teraz 10 miesiąc już sobie jeżdżę na stopa, od kwietnia i jak czytałem wpis to kwiczalem XD po 2h się poddał. Ja czasem mam dni, że nic nie złapię sensownego i te 80-100km z buta
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: ja się w sumie nigdy nie zatrzymuje na stopa... zawsze jak widzę autostopowiczów, to wyglądają jak kryminaliści albo bezdomni. Nigdy nie ma młodych fajnych laseczek. No i zawsze pod nosem mówię „to mamy już [rok], a ktoś dalej prawka nie ma?”.
  • Odpowiedz
@LaylaTichy: Dziesięć miesięcy w podróży - coś pięknego. Czyżby kolega był w trakcie podróży dookoła świata? Sam planuję bardzo długą podróż, tak na dwa-trzy lata, muszę tylko dopiąć pewne sprawy na ostatni guzik, odłożyć trochę pieniędzy i myślę, że w 2020 roku wreszcie uda mi się spełnić to marzenie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@223Rem: ja nie planuje, teraz byłem w amerykach, obecnie Hiszpania. Czasami też nie na stopa, a idę pozebrac dzień, dwa na lotnisko i kupuję bilet gdzie mi się spodoba albo pierwszy lepszy samolot ;) więc tak jakoś bez planu, a bardziej gdzie przypadek poniesie.
  • Odpowiedz
Matki Polki to była dobra miejscówa jak nie było obwodnicy, terasss jak chcesz jechać stopem jedź od razu na mop na obwodnicy (chyba tam jakaś komunikacja dojeżdża) zamiast tam marnować czas. Jeśli nie masz jakiejś przerażającej mordy powinieneś jakoś złapać. Moja porada - gdy tracisz już nadzieję np. po godzinie zrób sobie małą przerwę, ogrzej się chwilę na stacji, zjedz jakiegoś smakołyka - gdy wrócisz łapać troszkę pozytywniej nastrojony samochód się prędzej
  • Odpowiedz
Nigdy nie ma młodych fajnych laseczek. No i zawsze pod nosem mówię „to mamy już [rok], a ktoś dalej prawka nie ma?”.

@rysownik: Nie chciałbym, żeby taki typ mnie podwoził. Już nie mówiąc o kobietach. I chyba nie myślisz, że ludzie wybierają autostop bo prawka nie mają xD
  • Odpowiedz