Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Jestem #!$%@?. Miałem zamiar tak jak ci słynni youtubowi podróżnicy pojechać autostopem, na początku do Grecji. Chciałem przeżyć przygodę i spakowałem się i wyruszyłem z Łodzi - najpierw mpk na wylotówkę, tam łapałem stopa w zimnie koło szpitala Matki Polki i trwało do ponad 2 godziny. I udało się. Chciałem kierować się na południe Europy, a gościu jechał do Wrocławia więc wyrzucił mnie za Rzgowem i tam łapałem stopa stojąc kolejne 2 godziny, aż przemarzłem i zaczęło się robić ciemno więc poszedłem w stronę Rzgowa, złapałem autobus i wróciłem do domu. Teraz pije piwo i załamka mocno. Nie wiem jak ci wszyscy autostopowicze łapią te stopy u mnie nikt się nie chce zatrzymać. Miało być spełnienie marzeń i wielka podróż, a tak naprawę przejechałem kilka kilometrów. #autostop #zalesie #podroze

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Dodatek wspierany przez: Wyjazdy studenckie
  • 87
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: stanie w miejscu i machanie ręką to najgorszy sposób na stopa - kierowcy albo naprawdę cię nie widzą, bo źle stoisz, albo cię 'nie widzą', bo nie chcą widzieć. Najlepiej jest podchodzić do ludzi wszędzie tam, gdzie choć na chwilę się zatrzymują - wszelkie parkingi i stacje, zdarzało mi się też łapać na bramkach na autostradach. Pytasz, czy jadą w kierunku który cię interesuje, a jeśli tak, to czy cię
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@AnonimoweMirkoWyznania: Mireczku hint for you - nie staraj się zatrzymywać aut będących w ruchu, niejednokrotnie kierowcy nawet nie mają czasu na zastanowienie się a co dopiero ocenić ryzyko. Zawsze łap na stacjach paliw, ludzie widzą cię na spokojnie, słyszą twój głos, a jak zagadasz do dopiero wysiadających to wtedy mają kilka minut na zastanowienie się i ewentualną decyzję. Parkingi na trasie też mogą pomóc ale najpierw ludzie pomyślą, że chcesz im
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Hirhor: heh, napisałem w zasadzie to samo co ty. Tak to jest, jak się najpierw pisze a potem czyta. Przeczytałem połowę komentów, nikt tego nie napisał więc napisałem ja, teraz widzę, że niepotrzebnie :)
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Następnym razem będzie lepiej, nie można się tak od razu poddawać. Najlepiej na początku ustal sobie trasę "planowanego" przejazdu i później staraj się nią mniej więcej jechać. A co do łapania stopa, w zimie nigdy nie łapałem, ale może ze względu an pogodę ludzie nikogo nie zabierają :/
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: ale to jest standardowa akcja XD kiedyś z ziomkiem chciałem ze szkoły wrócić do domu, raptem 10 km i chyba z 2 h staliśmy XD a z kolei w Izraelu rach ciach, najdłużej chyba z 30 min łapałem bo wybraliśmy do dupy miejsce na autostradzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: taka rada - jeśli chcesz szukać stopa to najlepiej na stacjach benzynowych, na wylotówkach z miast - ogółem tam gdzie kierowcy się zatrzymują. Wyjazd z centrum miasta czy przysłowiowe "stanie w lesie" na pewno nie spowoduje, że ktoś chętnie się zatrzyma by cie zabrać.
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: pomyśl o kartce. Ja tak łapałem stopa w kilka minut.

Popatrz z punktu widzenia kierowcy - sytuacja jest jasna, a autostopowicz konkretny i wiadomo że ma cel. Kierowca jedzie, widzi gościa z kartką z napisem X. O, jadę przez X. To go zabiorę.
  • Odpowiedz