Wpis z mikrobloga

#10yearschallenge
Win7 czy Win10?
Windows 7 to mym zdaniem najlepszy system w historii Microsofta. Ludzie, mamy 2019 rok, a design win7 dalej imponuje! Szczególnie aero fajne, czy widgety. Prosty, ładny, kolorowy interfejs - lepszy od ciemnego win10. Funkcja której nie ma także w najnowszych okienkach - motywów. Ale poza wyglądem - chodzi szybciej. Pół roku temu złożyłem kompa, mocna konfiguracja, lecz po kilku miesiącach na win10 pracował jakby miał z 15 lat. Ciągła praca dysku nawet gdy nic nie robię, ciągła fragmentacja dysku tymi ciągłymi aktualizacjami. Centrum sterowania rozbite - gdyż połowa funkcji musiała przejść do ustawień komputera. I szczerze? Windows 7 ma wszystko intuicyjne, szybko pracuje, nawet na chromie nie słyszę zapisu na dysku.
Zamierzam korzystać przez 10 lat z win7 - póki niczego lepszego ani ladniejszego nie odkryją.
Co o tym myślicie?
Win7 czy Win10?
Czekam na wasze opinie!
#windows7 #informatyka #windows10 #win10 #technologia
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pizza1212: W 2020 Windows 7 nie będzie miał już więcej aktualizacji, więc korzystanie z niego będzie jak jazda samochodem bez zapiętych pasów, niby wszystko masz pod kontrolą ale jak coś pójdzie nie tak to masz p--------e. Ja już się przeniosłem na Windowsa 10, bo niestety tak to ułożył M$, no i lepiej mieć nowszy system, Windows 7 został wydany jakieś 10 lat temu, także wiesz.
  • Odpowiedz
@Pizza1212: Zgadzam się. Na dziesiątce ciągle chodzi dysk i nie wiadomo co robi. Myślałem, że tylko u mnie coś jest skopane. Do tego ciągła inwigilacja. Siódemka nie zestarzała się wcale. To nadal dobry system. Dobrze, że jeszcze ze wsparciem.
  • Odpowiedz
@Pizza1212: zdecydowanie Win7. Win8/10 to są systemy na ekrany dotykowe a nie na kompa. Win10 ssie.
Jeszcze p---------e się z wyłączeniem aktualizacji bo oni wiedza lepiej co chce mieć na dysku.
  • Odpowiedz
@Pizza1212: Cały czas używam 7. Z windows 10 miałem do czynienia przez ok. miesiąc. Nic się nie działo ale nie powiem żeby było jakieś wow. W gry nie gram a programy które używam chodzą na 7 więc na razie nie widzę sensu zmiany.
  • Odpowiedz
@Pizza1212: dopóki win7 na wsparcie, to nie mam zamiaru zmieniać. Jak się skończy, wtedy 8.1 z classic shellem, nadal będzie lepiej niż win 10. 10 mam na htpc i nijak nie jest to intuicyjne i wygodne do pracy
  • Odpowiedz
@Dikoo: @supra107:
Windows XP też niewspierany - a ludzie korzystają.
I avasta się używa a nie windows Defender ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A co do preinstalowanych aplikacji - one są SŁAABE.
Muzyka groove, filmy i tv... To jest dobre? W win7 są gry, windows essentials 2012 które zawierają windows movie maker, pocztę... Jest windows media Player - do filmów i muzyki...
  • Odpowiedz
@Dikoo: Win10 - słabiutki, źle zoptymalizowany, nieintuicyjny, problematyczny, okrojony tam gdzie nie było to konieczne za to z masą niepotrzebnych śmieci
PS SSD + win7 zapieprza przeokrutniej( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@trekkers: Śmieci można sobie usunąć, a w najbliższej aktualizacji liczba możliwych do usunięcia preinstalowanych aplikacji wzrośnie. I nie, nie zainstalują się od nowa. Osobiście w kwestii problematyczności nie widzę różnicy między 7, a 10. I jest intuicyjny. Start jest, gdzie był, eksplorator plików praktycznie niczym się nie różni, opcje są tam gdzie były, a Ustawienia systemu są dla zwykłego usera bardziej intuicyjne niż Panel Sterowania.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Pizza1212: dla mnie najbardziej żenujące jest to, że część ustawień jest podwójna. tak jakby musieli zostawić stare, bo nowe okno nie daje pięknej funkcjonalności. mam tu na myśli np. konfigurację drukarek. stare okno (przeniesione żywcem z win 7) ma wszystkie funkcje, a nowe jest upośledzone. jaki to musi być balast dla systemu
  • Odpowiedz