Wpis z mikrobloga

Jako, że lightning network się rozkręca chciałbym przerzucić swoje #bitcoin na LN. Nie wiem za dużo na temat LN więc szukam bezpiecznego i prostego portfela. Najlepiej jakby był na androida albo na linuxa. Jakie polecacie/używacie? Zaznaczę, że HODLuje swoje BTC - nie zamierzam w krótkim terminie ich ruszać a obecnie używam Electrum, ale fee to jakaś porażka dlatego chcę przeżucić swoje BTC na LN by uporać się z fee.

Więc?
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Zaznaczę, że HODLuje swoje BTC - nie zamierzam w krótkim terminie ich ruszać a obecnie używam Electrum

@Gh0stt: Wiec hodluj dalej i nic nie ruszaj. LN praktycznie jest nie używalne na ten moment no chyba ze ten któremu płacisz i przez to masz wysokie fee akceptuje LN to można coś myśleć jeśli naprawdę często robisz transakcje.

Swoja droga te wysokie fee to ile jest dla ciebie?
  • Odpowiedz
@Gh0stt: bitcoin lightning wallet jest ok. Wallet of satoshi jest wygodny, ale trzeba zaufać firmie Living Room of satoshi. Ecclair dziala dobrze, ale chyba jeszcze nie pozwala na odbieranie środków. Nie zgodzę się z przedmówcą. Testowałem ostatnio i działanie jest raczej imponujące (faktycznie szybciej niż kartą mastercard). Dokładnie rok temu też testowałem i było koszmarnie (nie mogłem zapłacić, a na lnd zjadlo mi polowe srodkow na otwieranie i zamykanie kanałów).
  • Odpowiedz
Dokładnie rok temu też testowałem i było koszmarnie (nie mogłem zapłacić, a na lnd zjadlo mi polowe srodkow na otwieranie i zamykanie kanałów). W każdym razie poza tym że sama w sobie ta technologia jest ciekawa, to jeszcze postęp robi wrażenie. Polecam przetestować.

@pant4deusz: mam to samo, postęp jest niesamowity, zresztą pamiętasz jakie miałem wątpliwości na początku a teraz nastąpiła fascynacja tą technologią. Wtedy nie wziąłem pod uwagę faktu, że
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@pawlo74: Właśbie przyglądam się jak rozrasta się LN i jestem pod wrażeniem. Bardziej mi chodzi by zrobić cold wallet na LN niż jeżeli używać na co dzień. Masz jakies propozycje walletów?
  • Odpowiedz
Właśbie przyglądam się jak rozrasta się LN i jestem pod wrażeniem. Bardziej mi chodzi by zrobić cold wallet na LN niż jeżeli używać na co dzień. Masz jakies propozycje walletów?

@Gh0stt: z tego co wiem to jest narazie na rynku tylko jeden cold wallet na LN Casa no chyba, że sam coś wykombinujesz ogólnie portfel LN to hot wallet nie trzymaj tam za wiele bo możesz stracić, to jest jeszcze
p.....4 - > Właśbie przyglądam się jak rozrasta się LN i jestem pod wrażeniem. Bardzi...
  • Odpowiedz
@ce029c47: Za każdym razem jak robisz TX ten portfel robi backup stanu kanału i płaci za jego przechowywanie autorom tego portfela. Około 0.03 za 50 backupów, czyli jakieś śmieszne pieniądze. Według mnie mikropłatności LN to świetny sposób żeby autorzy mieli jakiś dochód.
  • Odpowiedz
@dpc8: obejścia to zwykle szuka się w odwrotną stronę, tokeny potraktowane mogą zostać jako papiery wartościowe a satoshi już nie bo bitcoin nie jest, nie rozumiem dlaczego nie mogą użyć do tego celu milisatoshi.
  • Odpowiedz
@ce029c47: Twórca przechowuje backup informacji koniecznej do odzyskania kanału (czyli transakcji na blockchainie) w razie utraty danych na telefonie. Szczerze mówiąc też mnie trochę to zdziwiło, ale tylko raz trzeba było to opłacić i później się nie czepia. Nie miałem jeszcze konieczności odzyskiwnia, więc nie powiem czy działa, natomiast testowałem i działa wysyłanie i odbieranie po sieci lightning bez większych problemów.
  • Odpowiedz