Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 312
Apple wprowadziło modę na brak gniazda słuchawkowego. Ich najnowsze telefony obsługują w transmisji bluetooth jedynie AAC 192kbps, gdzie dużo tańsze androidy mają aptx HD czy ldac do 990kbps 32kbit. Co to oznacza? Lepsze słuchawki bezprzewodowe podłączone do najdroższych telefonów Apple będą grały dużo gorzej niż z najtańszymi telefonami z androidem.
Chcę wymienić telefon niedługo, a to całkowicie wyklucza iPhona. Jest po prostu za słaby. Jest to dla mnie całkowicie niezrozumiałe. Co powstrzymuje Apple przed wprowadzeniem lepszych kodeków?

#apple #android #technologia #oswiadczeniezdupy #przemyslenia #iphone #telefony
  • 83
@Unik4t: bose nie są najgorsze, pierwsze wersje quietComfort konkurowały z sony na półce high endowych słuchawek bezprzewodowych, mając podobną cenę. Jednak najnowsze modele Sony pod względem jakości dźwięku i ceny zostawiają Bose daleko w tyle.
W przypadku odsłuchu audio skompresowanego z .wav do mp3@320kbps vs .wav do aac@250kbps będzie różnica na korzyść mp3

@Dawkins_Wszechwiedzacy: Jaką miarą mierzysz jakość?
Nie chcę stwierdzić, że nie masz racji, ale wątpię w to czy możesz udowodnić, że masz.

Oba te kodowania są kompresją stratną, różne podejście w kwestii tego co jest usuwane z pierwotnego sygnału może wypłynąć na to, że mimo mniejszej ilości informacji w 250kbps wrażenie słuchowe będzie lepsze.
@Eugeniusz_Zua: to i tak bez znaczenia dla mnie. Teraz szukam telefonu i nie potrzebuję najszybszego procesora, bo nie będę na nim dokonywać żadnych skomplikowanych obliczeń czy grać. Funkcje, bateria, wygląd. Ciekawie zapowiada się Xiaomi Redmi Note 7, wygląd flagowca, wystarczające parametry, całkiem dobry aparat, niska cena.
  • 0
@Izanagi013: Bose ma trochę inny pomysł na produkcję urządzeń. Podejście mają nowoczesne. Po trosze zbicie kosztów na produkcji i elementach, by wydobyć z tego jak najwięcej. W grę wchodzi inżynieria dźwięku na poziomie software a nie hardware.

@Unik4t: nie widziałem takich stanowisk - mieszkam w dosyć małym mieście. Jednak testowałem sony i bose, gdyż znajomy posiada bose i podłączałem je do swojego telefonu. Grały zdecydowanie słabiej.
@Izanagi013: tylko po co jak mało kogo to interesuje... jest szansa, że w momencie premiery AirPods2 coś się ruszy nawiasem mówiąc ale wątpię bo tzw. dźwięk wysokiej rozdzielczości tak promowany choćby przez Sony niestety mało kogo obchodzi.
@Izanagi013: przecież Apple ma już swoje A12. Nie dziwie się że najnowsza linia procesorów Snapdragona jest mocniejsza od starej lini procków Apple. Tylko porównanie niesprawiedliwe trochę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Izanagi013: po części niestety tak ( ͡° ͜ʖ ͡°) ludzi coraz mniej interesują zawiłości technologii a tylko to by fotki były ładne a smartfon możliwie wygodny i inteligentny.
Ludzie często kończą z byle jakimi słuchawkami BT więc po co się wysilać z jakimiś standardami jak większość nawet tego co jest nie wyciśnie ze swojego zestawu. Praktycznie mało kto kupuje lepsze słuchawki do smartfona, zwykle się kończy na
  • 1
@Quimeen: queeee??? Ok rozumiem 256 i 320, ale to też bardzo dużo zależy od sprzętu, nie mówię tu o pozlacanych kablach i kolumnach za 50 kafli, ale na słuchawkach za 300 zł i więcej usłyszysz różnice pomiędzy wav a 320 kb/s xD minimalną, ale usłyszysz. Zależy to też od samego procesu nagrywania.