Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 8
DOMOWE TORTILLE PSZENNE

Jestem wyznawczynią zasady "najlepsze jedzenie to domowe, bo znasz składniki", więc przyszła pora na domowe tortille, będą po stokroć bardziej wartościowe, niż te ze sklepu z tablicą mendelejewa w składzie.

SKŁADNIKI (na 8 sztuk):

- 2 szklanki mąki pszennej (u mnie szklanka mąki orkiszowej i szklanka mąki tortowej),
- 3/4 szklanki wrzącej wody,
- pół łyżeczki soli,
- 3 łyżki oleju rzepakowego

WYKONANIE:

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy hakiem do ciasta drożdżowego przez ok. 5 minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Po wyrobieniu ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na 30 minut, żeby "odpoczęło". Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części (w zależności od tego, jakiej wielkości mamy patelnię do suszenia tortilli). Formujemy kulki i ponownie odstawiamy, tym razem na 15 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy na cienkie placki i kładziemy na suchej patelni, musi być mocno rozgrzana. Po 30 sekund z każdej strony. Po upieczeniu przykrywamy ściereczką, aby stały się elastyczne pod wpływem pary jaką będą oddawać. Podajemy z warzywkami i smażonymi kawałkami kurczaka, lub hummusem lub falafelkami, smacznego! :)

#gotujzwykopem #jedzenie #foodporn
Pobierz Keep_Calm - DOMOWE TORTILLE PSZENNE 

Jestem wyznawczynią zasady "najlepsze jedzenie ...
źródło: comment_Zx0DNGZhrtSJrwsPNfCqBGF9S40ZdhiG.jpg
  • 4