Wpis z mikrobloga

Agenci CBA nagrywali rozmowy zatrzymanych dziś w Łodzi biznesmenów z posłem Stefanem Niesiołowskim. CBA ma też nagrania, z których wynika, że spotykał się on z opłacanymi przez biznesmenów prostytutkami – ustalił Onet. Cała operacja rozpoczęła się i praktycznie zakończyła w czasach, gdy krajem rządziła Platforma Obywatelska.

Czyli trzeba było przykryć kapiszona. Ciekawe ile jeszcze takich asów w rękawie mają

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/schadzki-niesiolowskiego-cba-wiedzialo-wszystko-juz-trzy-lata-temu/ft23880

#neurop #polityka #4konserwy
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jeśli kiedyś tak było to te trzy lata pokazują, że już nie jest.

@yuim: Rządzą od 3 lat, a całe postępowanie zakończyło się jeszcze przed ich rządami. Wypuszczają to akurat po taśmach GW. Na prawdę są jeszcze ludzie, którzy tego nie widzą, bo to nawet nie jest kwestia wiary, a po prostu otworzenia oczów.
  • Odpowiedz
@yuim: Możliwości jest dużo. Najbliżej mi do emerytury obywatelskiej. Oczywiście chodzi o niską kwotę. Ktoś chce więcej to wtedy sobie we własnym zakresie zaplanuje. Państwo nie jest do tego potrzebne. Obecnie w ZUSie mamy prawie 50 tysięcy pracowników. Większość z nich wykonują zbędną pracę z której nic nie wynika. Emerytury dla ludzi którzy dopiero weszli na rynek w obecnym systemie i tak będą śmieciowe. Po co jeszcze taka ogromna machina
  • Odpowiedz
@PatologiiZew:

Najbliżej mi do emerytury obywatelskiej.

Jest to jakiś pomysł. Tylko masz podobny problem co z naprawianiem obecnego musisz zwiększyć wiek emerytalny i to ucina przywileje różnych grup co spowoduje duży
  • Odpowiedz
Koszt działalności ZUSu to 1,7% kwoty jaką wydaje na emerytury. Więc to nie jest główny problem z systemem emerytalnym.

@yuim: To kilka miliardów które można spożytkować lepiej. Poza tym to też kilkadziesiąt tysięcy ludzi z których część zajmie się czymś pożytecznym. Jest wiele państwowych molochów które można likwidować. Na przykład UP.

Jest to jakiś pomysł. Tylko masz podobny problem co z naprawianiem obecnego musisz zwiększyć wiek emerytalny i to ucina
  • Odpowiedz
@yuim: Nie wiem co rozumiesz przez poważne. To rozwiązanie proponowane przez najróżniejsze środowiska od prawa do lewa. Tutaj np raport „Emerytura obywatelska. Bezpieczna starość, wyższe płace” wydany przez WEI i ZPP. Gwiazdowski pewnie będzie to promował teraz. Za to Biedroń wyskakujący z samym hasłem i konkretną kwotą ośmiesza pomysł. No ale to Biedroń :)
http://wei.org.pl/wp-content/uploads/2018/09/Emerytura-obywatelska.-Bezpieczna-starość-wyższe-płace.pdf
  • Odpowiedz
@Primusek: czyli chłopski rozum. Nie da się wolności gospodarczej oceniać w taki sposób jak Ty robisz bo dochodzimy do absurdów. Który kraj jest bardziej wolnościowy? Dania czy Niemcy? A może Urugwaj? Jeżeli tak to dlaczego?
  • Odpowiedz
A jakie wagi przypiszesz podatkom a jakie biurokracji? Bo jeden kraj ma wysokie podatki i sprawną biurokrację a inny odwrotnie. Który jest bardziej wolnościowy? I dlaczego tak?
  • Odpowiedz
@Primusek:

Wolność gospodarcza jest bezwzględna

No i w bezwzględnych wartosciach też wskaźnik wzrósł. Zresztą podawanie tego jako pozycję w rankingu też ma sens bo pewne trendy są globalne, przykładowo tak jest z Democracy Index, który kiedyś
  • Odpowiedz
@PatologiiZew: zacząłem czytać to ich opracowanie pewnie jutro skończę. Natomiast to co mogę powiedzieć teraz to to, że Gwiazdowski ma jakieś zaplecze, które potrafi wyprodukować sensownie wyglądający dokument. Korwin to amatorka w każdym aspekcie i mam nadzieję że to będzie koniec jego partii
  • Odpowiedz