Premiera: nowe Raspberry Pi! Końcówka roku obfitowała w premiery fundacji Raspberry Pi. Najpierw zaprezentowano nowego HATa do DVB TV, a później odświeżony model A. Dziś światowa premiera kolejnej płytki dla fanów wszystkich malinek. Zgodnie z przewidywaniami, nadszedł moment na nową wersję z serii CM - szczegóły (✌゚∀゚)☞Raspberry Pi CM3+ (4 wersje pamięci eMMC) – PREMIERA
@Forbot: czyli w zasadzie bez większych zmian, dalej mało RAMu, dalej ten sam procesor sprzed kilku lat. Jakoś Kitajce potrafią trzaskać co chwilę jakieś Pomarańcze z ciekawą specyfikacją i żałosnym wsparciem... a Malinka dalej żałosna specyfikacja i świetne wsparcie ( ͡°ʖ̯͡°)
akoś Kitajce potrafią trzaskać co chwilę jakieś Pomarańcze z ciekawą specyfikacją i żałosnym wsparciem... a Malinka dalej żałosna specyfikacja i świetne wsparcie
@Forbot: Właściwie to są jakieś dostępne IO Boardy w przystępnej cenie dla RPi CM? Oficjalna developerska to 700+ zł, nieoficjalna z Ali to ~$40+, płytki do budowania klastrów z RPi znalazłem za $35+ A chciałem użyć RPi CM do budowania czegoś customowego w smarthome. Klasyczne RPi odpada bo jest problem z SD-corruption i po kilku miesiącach przestaje mi system wstawać :< i może EMMC by dało radę dłużej
też miałem problemy z kartą SD, ale odkąd kupiłem jakąś markową kartę z gwarancją "livetime", to jak ręką odjął - już ponad rok bez problemu! Pewnie dłużej, ale mój munin zbiera statystyki przez rok.
Mało tego - dodam, że mam swapa na tej karcie i daje radę.
@Forbot - może zapodacie jakiś artykuł albo wpis na mirko na ten temat. z tego co mi wiadomo sporo ludzi narzeka na to, że malinka zabija karty. Wasz artykuł mógłby ostrzec nabywców przez kartami z "czarnej listy"
czyli w zasadzie bez większych zmian, dalej mało RAMu, dalej ten sam procesor sprzed kilku lat. Jakoś Kitajce potrafią trzaskać co chwilę jakieś Pomarańcze z ciekawą specyfikacją i żałosnym wsparciem... a Malinka dalej żałosna specyfikacja i świetne wsparcie ( ͡°ʖ̯͡°)
@radekrad: to nie standardowa malina, tylko wersja developerska, na Pi4 dalej czekamy
@Forbot - może zapodacie jakiś artykuł albo wpis na mirko na ten temat. z tego co mi wiadomo sporo ludzi narzeka na to, że malinka zabija karty. Wasz artykuł mógłby ostrzec nabywców przez kartami z "czarnej listy"
@henk: tak wiele tematów, a tak mało czasu na pisanie (╯︵╰,)
#raspberrypi #elektronika #majsterkowania #diy #technologia #forbot
źródło: comment_j1cvKdeMHTNZ6WYMPGBDHG7LoyqmrhJh.jpg
Pobierz@radekrad: to ja już wolę to drugie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Papasanbaba: Widocznie przemysł tego nie potrzebuje, ale za to jest więcej eMMC ʕ•ᴥ•ʔ
A chciałem użyć RPi CM do budowania czegoś customowego w smarthome. Klasyczne RPi odpada bo jest problem z SD-corruption i po kilku miesiącach przestaje mi system wstawać :< i może EMMC by dało radę dłużej
też miałem problemy z kartą SD, ale odkąd kupiłem jakąś markową kartę z gwarancją "livetime", to jak ręką odjął - już ponad rok bez problemu! Pewnie dłużej, ale mój munin zbiera statystyki przez rok.
Mało tego - dodam, że mam swapa na tej karcie i daje radę.
Komentarz usunięty przez autora
moja karta to:
SanDisk microSDHC 32GB class 10
@radekrad: to nie standardowa malina, tylko wersja developerska, na Pi4 dalej czekamy
@henk: tak wiele tematów, a tak mało czasu na pisanie (╯︵╰,)
W tym temacie ciekawostką są jeszcze klasy A2: Karty SD Class A2 – lepsze nośniki danych dla