Aktywne Wpisy

whoru +4
Pracuje od ponad 3 lat zdalnie z domu i muszę powiedzieć, że mi psycha siada powoli. Boli szczególnie fakt, że nie mam osobnego pokoju na moje domowe biuro. Jak radzicie sobie z pracą zdalną przez tak długi okres?
#programowanie #programista15k #programista25k #pracazdalna
#programowanie #programista15k #programista25k #pracazdalna

majkel88 +4

SELECT * FROM baza WHERE wartosc1 = 4 AND nazwa = "name" AND wartosc2= 0 AND czas >= "12:21" ORDER BY czas LIMIT 6zwraca mi 6 rekordów, których czas jest równy lub większy niż 12:21. jest dobrze, działa jak chcę. problem pojawia się, gdy chcę zwrócić jeszcze 3 rekordy, których czas jest mniejszy niż 12:21. jak mam sformułować zapytanie by nie grzebać się z robieniem kolejnego zapytania? kombinowałem z UNION i dodawaniem kolejnego AND po LIMIT, ale nie trybi.
#mysql #php #bazydanych
generalnie możesz napisać AND czas >= "12:21" AND czas < "12:21" - ale jak dla mnie jest to nadmiarowy zapis.
SELECT * FROM baza WHERE wartosc1 = 4 AND nazwa = "name" AND wartosc2= 0 AND czas >= "12:21" ORDER BY czas LIMIT 6
union
SELECT * FROM baza WHERE wartosc1 = 4 AND nazwa = "name" AND wartosc2= 0 AND czas < "12:21" ORDER BY czas LIMIT 3
@fanta501: nie trybi, próbowałem z tym. PHPmyAdmin podaje Incorrect usage of UNION and ORDER BY
Jak masz warunki wzajemnie się wykluczające to używasz OR
AND ( czas >= "12:21" OR czas < "12:21" )
W dokumentacji masz przykład z union:
https://dev.mysql.com/doc/refman/8.0/en/union.html
(SELECT a FROM t1 WHERE a=10 AND B=1 ORDER BY a LIMIT 10)
UNION
(SELECT a FROM t2 WHERE a=11 AND B=2 ORDER BY a LIMIT 10);
Poprawka: AND ( czas >= "12:21" OR czas < "12:21" )
SELECT *,
(SELECT * FROM baza WHERE wartosc1 = 4 AND nazwa = "name" AND wartosc2 = 0 AND czas >= "12:21" ORDER BY time LIMIT 6) AS alias1,
(SELECT * FROM baza WHERE wartosc1 = 4 AND nazwa = "name" AND wartosc2 = 0 AND czas < "12:21"
@Ravez__: XDDDDDDDDDD
Komentarz usunięty przez autora