Aktywne Wpisy
skazanynaprzegryw03 +431
W gorących wpis, że różowa czuła się jak gówno bo na randce z Tindera, facet który jej się spodobał złapał ją za rękę, a ona uciekla i czuła się jak gówno xdddd I jeszcze inne różowe tego bronią
Jak wam wujek do wanny wchodził czy macie inne traumy rzutujące na kontakt z płcią przeciwną to może nie psujcie innym życia i nie randkujcie tylko najpierw uporajcie się ze swoimi demonami? Przecież te
Jak wam wujek do wanny wchodził czy macie inne traumy rzutujące na kontakt z płcią przeciwną to może nie psujcie innym życia i nie randkujcie tylko najpierw uporajcie się ze swoimi demonami? Przecież te
Milo900 +6
Wiecie co jest najgorsze w zwiazku jak macie wspolne konto i to ona zarzadza hajsem? Jak sie poklocicie to potem musisz pisac do drugiej polowki, pol godziny zeby Ci wyslala jakas kase bo nie masz jak zatankowac albo cos kupic xD (to jest tak ze leci cala kasa z wyplat na wspolne konto i potem ona wysyla mi jakas kase na zycie itp.)
#logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow #milosc
#logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow #milosc
1. użytkownika @tomeczek11 który nie odróżnia procentów od gramów, wg. którego w jednym produkcie może być 108% składników i bardzo tego broni (1209 plusów na moment tworzenia wpisu przeze mnie)
2. użytkownika @uabit który nie odróżnia składu procentowego od tego że na 100 gramów produktu zużyto ponad 100 gramów surowca, w dodatku podważa inteligencję OPa (1618 plusów na moment tworzenia wpisu przeze mnie)
Oczywiście w komentarzach jest masa osób które myślą i przyznają rację OPowi ale nie brakuje też kretynów.
Ludzie, jeśli do 100g wody wlejemy 8g soku to nasz napój nie będzie miał 108% składników, tylko wody będzie ~92,6% a soku ~7,4% soku, czyli w sumie 100%.
Od dziś nie dziwią mnie wyniki na maturze z matematyki podstawowej na poziomie 15%.
#gotujzwykopem #mirko #dzbany #januszematematyki
108% produktu netto w stosunku do 100 gram produktu brutto...
108 kg wsadzili, 100 wyszło. Wsadzili 108 procent produktu, wyszło 100. Nie widzą ile w trakcie stracili ze śliwek a ile z jabłek wody. Więc podają z normalizacją na masę produktu. To takie proste.
Wyzywasz wszystkich, ale chyba do tej 6 klasy podstawówki jednak nie poszedłeś, bo nie wiesz, że procenty nie kończą się na 100.
To koło to jest produkt = 1 = 100%, nie mniej, nie więcej.
Procenty się nieraz kończą na 100, np. w przypadku marży.
@gleorn: narysowałem dwa wykresy kołowe, wyszło mi że mieszance suszonych przypraw każdy z użytych 10 składników został użyty trzydziestokrotnie no i każdy stanowi 3000% składu, dlatego że nikt nie wie ile wody odparowało z pieprzu, a ile z kolendry. Jednakowoż gdybyś do tych przypraw wrzucił dwa liście jakiegoś świeżego zielonego gówna które waży tyle co cała paczka tych
@gleorn: jak nie uwzględniasz pary wodnej, to skąd wiesz że do wyprodukowania nie wiem, gum do żucia marki Halls nie użyto 8 metrów sześciennych wody która po odparowaniu zniknęła, zaginęła na zawsze, ale jednak początkowo była składnikiem "pulpy" i stanowi w
Natomiast jeżeli ilość składników użytych do wytworzenia gotowego
środka spożywczego przekracza 100%, to informację o ilościowej zawartości słowników podaje się poprzez określenie masy tego składnika użytego do przygotowania 100 g gotowego środka spożywczego - czyli przez „sporządzono z ... g owoców na 100 g produktu”.
Tak wynikało z rozporządzenia w sprawie znakowania środków spożywczych
Żeby obliczyć ile % danego owoca znajduje się w 100% produktu pomnóżmy masę każdego składnika razy 100/108 i wyjdzie nam: jabłka ~85,19%, truskawki ~5,55%, porzeczki ~4,63%, śliwki ~4,63%, łącznie 100%. Proporcje między składnikami
Muszę sobie postanowić żeby nie dawać #!$%@? o dyskusje na mirko.
@tomeczek11: Pomidory zawierają wodę. Aby zrobić z nich koncentrat, zazwyczaj te pomidory gotujesz - wtedy woda paruje. Jeśli woda z pomidorów odparowała (zniknęła), to ona nie wchodzi w skład ostatecznego produktu (koncentratu), bo została utracona podczas procesu produkcji. Dlatego może być tak, że do wyprodukowania 1kg koncentratu zużyjesz 1,5kg pomidorów
jeśli są suszone to w toku produkcji
@tomeczek11: Chyba zaczynam rozumieć twój problem. Po prostu nie kumasz kompletnie procentów i myślisz, że to 100% bierze się od tego, że skład jest podawany na 100g ( ͡° ͜ʖ ͡°) Już wyjaśniam.
Jeśli 108 g produktu składa się z 92 g jabłek, 6 g truskawek, 5 g porzeczek i 5 g śliwek, to aby policzyć, jaki % tego produktu stanowią na przykład jabłka, to ty nie dzielisz 92 g na 100 g, tylko na 108 g - bo taka jest całkowita masa produktu. Ty najwyraźniej uznałeś, że "zawsze dzieli się na 100 g", a tak nie jest - i niby dlaczego miałoby być? Skoro całkowita masa produktu, stanowiąca sumę półproduktów, wynosi 108 g, to z jakiej paki mielibyśmy dzielić przez 100 g? Co dałoby nam wyliczenie takiej wartości? Nic, bo podzielenie przez 100 w