Wpis z mikrobloga

Jeśli mi samochód nie pali (A3 8P 1.9 TDi 2003r.) przy -5* to pewnie wina akumulatora? Ledwo co rozrusznik kręci. Auto mam od 3 lat, nie wiem ile lat ma akumulator (EXIDE EXCELL EB740 - 74AH 680A).

Bawić się w zakup prostownika i ładowanie czy lepiej od razu wymienić? Jeśli wymiana to jakie aku polecacie?

#motoryzacja
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@qmar: podjedz sobie do jakiegoś sklepu gdzie sprzedają i zakładają aku, niech Ci zmierzą prądy, a co do baterii to polecam Bannera. Mam w prywatnym i służbowym, jeszcze nigdy mnie nie zawiódł
  • Odpowiedz
@qmar: bawic się w zakup prostownika? przecież to podstawowa rzecz... zakup prostownik i podładuj akku, po 3 latach ładowania go tylko z alternatora miał prawo się rozładować, ale i tak go wymień.
  • Odpowiedz
@qmar: Będzie dobry, nie kupuj tego z biedry. No ja mieszkając w bloku jakoś nie mam problemu żeby zmieścić ten prostownik i raz na jakiś czas podładować akku od dwóch aut.
  • Odpowiedz
  • 1
@qmar w poniedziałek w Lidlu będzie taki za 55 zł:
https://www.lidl.pl/pl/Asortyment.htm?articleId=41306
Polecam, do takiego użytku domowego starczy, ładowałem nim akumulatory kilka razy, ze stanu głębokiego rozładowania też i było okej.

Moim zdaniem nie kupuj narazie tego akumulatora, najpierw ten stary naładuj, może był wiecznie niedoładowany jeśli jeździłeś na krótkich dystansach i będzie okej. A jeśli po krótkim czasie problem znów się pojawi to wtedy bym wymienił ten akumulator.
  • Odpowiedz
  • 1
@qmar gdyby jednak zaszła potrzeba wymiany akumulatora to dzisiaj też już był ten temat poruszany, możesz poczytać, też coś tam z moich doświadczeń opisałem, ogólnie uważam że nie ma co przepłacać za takie rzeczy, które wymienisz sobie sam pod blokiem w 10 minut:

https://www.wykop.pl/wpis/38517113
  • Odpowiedz
@qmar a kiedy świece wymieniales i filtr paliwa? Podjedź na sprawdzenie Aku najpierw a później się martw czy go wymienić czy nie.
  • Odpowiedz
@AarturR: filtr paliwa wymieniany co rok, ostatnio w sierpniu. Świec nie wymieniałem, więc na pewno mają >3 lata. Zamówiłem właśnie multimetr, sprawdzę go we własnym zakresie
  • Odpowiedz