Wpis z mikrobloga

Jak wygląda nadpłacanie kredytu hipotecznego? xD Np. zaciągając kredyt na 20lat na 100tys. w rezultacie mój kredyt razem z częścią odsetkową warty jest 200tys. zł. Idąc zgodnie z harmonogramem w ciągu 20 lat spłacam całe 200tys. zł. A nadpłacając spłacam szybciej część kapitałową co w rezultacie powoduje to, że np. spłacając kredyt po 5 latach, ten kredyt będzie tańszy i będzie np. mnie kosztować 125tys. zamiast 200tys.?

Czyli np. jeśli rata miesięczna wynosi 1000zł (600 kapitał/400 odsetki), a ja wpłacam 4000zł to spłacam - 3600zł kapitału i 400zł odsetek?

#kredyt #kredythipoteczny #nieruchomosci
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@obcx: @EkspertPKO Jak wcześniejsza spłata kredytu wygląda w PKO BP? Czy nadpłatę można dokonywać od początku rozpoczęcia kredytowania? Czy nadpłata zmniejsza część kapitałową? Czy obowiązuje prowizja za nadpłatę?
  • Odpowiedz
@Noodles: Od początku spłaty kredytu można nadpłacać kapitał. Dla umów kredytowych zawartych od 21 lipca 2017 roku nie pobieramy prowizji za wcześniejszą, częściową spłatę kredytu. Przepraszamy za dłuższy czas oczekiwania na odpowiedź.
  • Odpowiedz