Jak wygląda nadpłacanie kredytu hipotecznego? xD Np. zaciągając kredyt na 20lat na 100tys. w rezultacie mój kredyt razem z częścią odsetkową warty jest 200tys. zł. Idąc zgodnie z harmonogramem w ciągu 20 lat spłacam całe 200tys. zł. A nadpłacając spłacam szybciej część kapitałową co w rezultacie powoduje to, że np. spłacając kredyt po 5 latach, ten kredyt będzie tańszy i będzie np. mnie kosztować 125tys. zamiast 200tys.?
Czyli np. jeśli rata miesięczna wynosi 1000zł (600 kapitał/400 odsetki), a ja wpłacam 4000zł to spłacam - 3600zł kapitału i 400zł odsetek?
@obcx: @EkspertPKO Jak wcześniejsza spłata kredytu wygląda w PKO BP? Czy nadpłatę można dokonywać od początku rozpoczęcia kredytowania? Czy nadpłata zmniejsza część kapitałową? Czy obowiązuje prowizja za nadpłatę?
@Noodles: Od początku spłaty kredytu można nadpłacać kapitał. Dla umów kredytowych zawartych od 21 lipca 2017 roku nie pobieramy prowizji za wcześniejszą, częściową spłatę kredytu. Przepraszamy za dłuższy czas oczekiwania na odpowiedź.
Czyli np. jeśli rata miesięczna wynosi 1000zł (600 kapitał/400 odsetki), a ja wpłacam 4000zł to spłacam - 3600zł kapitału i 400zł odsetek?
#kredyt #kredythipoteczny #nieruchomosci