Wpis z mikrobloga

Płacicie za mandaty od Policji czy kary za korzystanie ze środków komunikacji miejskiej bez biletów? Nigdy nie dostałem żadnego mandatu ale mam wielu znajomych którzy nie mieli tyle szczęścia i wiele razy wyjście na p--o kończyli z mandatami 100 złotowymi + za ewentualne zaśmiecanie, palenia papierosów czy obrażanie funkcjonariusza ale kogo nie zapytam o te mandaty to każdy twierdzi że ich nie zapłacił i nie ponieśli żadnych konsekwencji. Mam jednego znajomego który zebrał kilka mandatów i raz byłem z nim nawet w urzędzie skarbowym ponieważ dostał wezwanie, poinformowali go tylko o konieczności opłacanie tych mandatów oraz pytali kiedy je opłaci i tyle. Było to cztery lata temu i do teraz ma spokój. Kar za komunikacje miejską sam nie opłaciłem i na dzień dzisiejszy są one nie aktualne (mieli rok na ściągniecie tych pieniędzy i tego nie zrobili) i zwyczajnie nie muszę ich płacić. Zastanawiam się czy to jest normalne i czy wszędzie tak to wygląda? :)

#prawo #mandat #policja #pytanie #pieniadze
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Malbuk: Dzięki za radę, jestem policjantem i będę pamiętać :)
I tak ci powiem w tajemnicy, że niektórzy znają i potrafią zgodnie z przepisami tak komuś koło pióra narobić... Wbrew pozorom policjant znający prawo dużo może, nawet przy głupim nagrywaniu interwencji może ci odebrać telefon i dołączyć jako dowód do postępowania przeciwko tobie :)
  • Odpowiedz
Nieopłacony mandat może być zamieniony przez sąd na areszt ;)

Coś kręcisz:P

U nas jeden klient, co prawda stały bywalec pokojów ochrony w supermarketach, też miał w dupie mandaty i nie płacił, potem już nawet nie dostawał tylko pisaliśmy wnioski

@niebiesko-niebieski: No i właśnie, poszedł siedzieć przez wnioski, a nie za nieopłacone mandaty. Byście go dalej tłukli samymi mandatami to by siedzieć nie poszedł. Nieopłacony mandat to jest nic, nieopłacona
  • Odpowiedz
@niebiesko-niebieski: I kto to niby pisze? ZOP jednostki, która wystawiła MKK? Kto inicjuje taką zmianę i jak ona wygląda? U mnie nikt nie słyszał o czymś takim, może masz bardziej lotnych wykroczeniowców, jeśli ustalisz to daj znać bo interesuje mnie to dość mocno.
  • Odpowiedz