Wpis z mikrobloga

Mircy, mam do zrobienia serwer, który zbiera dane za pomocą zapytań HTTP i po protokole Modbus, a następnie zapisuje je do bazy danych.
Dodatkowo chcę postawić na nim stronę internetową, która pozwoli te dane z bazy wyświetlić (w postaci wykresów, tabelek) i pozwoli na ich analizę. Więc mile widziana jest jakaś biblioteka do wyświetlania i analizy sporej ilości danych.

W czym to zrobić? Myślałem początkowo o node (jakiś electron albo pkg) bo już coś liznąłem w tym temacie, ale jestem gotowy nauczyć się czegoś nowego, niezbyt skomplikowanego. Może Go? C# chyba będzie wymagać zbyt dużo nauki.

#pytanie #pytaniedoeksperta #programowanie #go #golang #js #javascript #nodejs #csharp
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Gumaa: Jak liznąłes JS to stawiaj na Node. Go to inna para kaloszy i rządzi sie swoimi prawami jak kazdy inny język programowania - na to trzeba poświecić troche więcej czasu.
  • Odpowiedz
@Gumaa: potrzebujesz tego hobbystycznie czy zawodowo? Chcesz outsourcowac? Zawodowo robie takie systemy -> zbieranie danych z rozproszonych sieci plc, zbieranie przez serwer i prezentacja w biznesowo przydatny sposob (tabelki, wykresy itp) przez aplikacje web spa. Wystawiam FVAT ;-)
  • Odpowiedz
@Gumaa: mini serwery do low-level komunikacji z PLC sa na raspberry / upBoard (linux + python), WebApi w .NET core / DB as Service - Mongo, Front w Aurelia.js
  • Odpowiedz