Wpis z mikrobloga

Mirki chodzące po górach, pytanie do was - czy używacie kijków, a jak tak, to czy je sobie chwalicie i polecacie? Ja jeżdżę w góry od kilku lat, ale nigdy nie czułem potrzeby kupowania tych kijków, teraz rozważam bo wybieram się wczesną wiosną i pewnie czekają mnie odrobinę trudniejsze warunki, niż to zwykle bywało, gdy jeździłem wiosną/latem

#gory #turystyka #trekking
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@Konkol chodzą do ortopedy bardzo czesto tylko tego juz nie zauwazysz na instagramie, a mają bardzo dobrą amortyzację w butach (i buty są wymieniane po 500-1000km) oraz mają specjalną technikę do zbiegania ktora nie niszczy tak stawów, a z kijkami tez biegają- zobacz sobie bieg grania tatr ile zawodnikow ich uzywa
  • Odpowiedz
@gc89: na ostatniej wycieczce, której byłam koleś startował w bardzo wielu zawodach i tak samo potwierdzał, że kijki są zbędne ( ͡° ͜ʖ ͡°) jest przewodnikiem UIMLA to chyba wie o czym mówi, zresztą poprzednia przewodniczka mówiła to samo, a miała już po 40-tce. Jak ktoś chce to niech używa, ja tego nie neguje, sama mam, ale 90% tras są nieprzydatne
  • Odpowiedz
@Konkol Uzywam jakoś od 2008, więc nie tak nowy. A co do biegaczy - ich kijki spowalniaja. A stawy to mają tak wytrenowane że nas nie ma co porównywać do nich
  • Odpowiedz
  • 3
@Konkol wiesz mozemy teraz rozpocząć dyskusję nt. merynosa i streczow... O tym ze kijki działają odciazajaco na stawy są badania- którym nie można zaprzeczyć. Trzeba tez wziąć pod uwagę predyspozycje genetyczne- taka justyna kowalczyk też powie ze kijki zbędne.
  • Odpowiedz
@ksab: widocznie lubi, mnie bardziej chodzi o to, że nie jest to konieczne i niezbędne, i każdy niech sobie sprawdzi, a tu widzę jakieś rzeczy typu "kuhwa musisz mieć bo inaczej to w ogóle w góry nie wychodź". Dyskusja typu wyższości niskich butów nad wysokimi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Konkol: Nie. Zwyczajnie puściłaś jakąś bzdurę jako argument (cytat z Twojej wypowiedzi). Wasz spór mnie nie interesuje, zwyczajnie zerknąłem na skomentowany wątek.
  • Odpowiedz
@zakamuflowany_fetyszysta: Łażę ponad 20 lat z ciężkim tobołem na wielodniowe wyrypy po górach i do tej pory nie znalazłem sensu tego wynalazku. Próbowałem, ale tylko przeszkadzają. Znajomi z którymi się włóczę również nie używają. Jak widać zależy to od osobistych preferencji.
  • Odpowiedz