Wpis z mikrobloga

#programowanie #nodejs #vscode

Mirki, chciałbym zrobić coś takiego, tylko nie wiem jak się do tego zabrać i czy w ogóle da się to zrobić:

1. Mam sobie folder albo np. pendrive na którym mam VSCodePortable
2. VSCodePortable trzyma sobie moje wtyczki jakie mu zainstalowałem, więc jakby ktoś skopiował to będzie miał gotowca z automatu (to jest akurat osiągnięte samo z siebie)
3. Oprócz tego jest tam folder Projects i VSCode zawsze startuje z nim jako folder startowy na potrzeby terminala
4. Obok VSCodePortable jest Node.js Portable oraz Git Portable, czy co tam jeszcze jest potrzebne aby mieć npma i normalnie móc tego używać
5. Wszelkie komendy jakie odpalam z tego przenośnego VSCode zawsze są odpalane na tym przenośnym Node.js i automatycznie kuma kontekst tak jak przy normalnej instalacji, że wpisuję npm install np. i on od razu wie, że nawet jak mam zainstalowanego Node.js na kompie - to ma go olać i użyć tego localsa

Ogólnie cel jest taki, żeby mieć skonfigurowany folder/pendrive-kombajn, który można wepchnąć w kompa z gołą instalacją Windy nawet i wszystko będzie działać od pierwszego strzału bez konieczności instalowania czegokolwiek aby to ruszyło. A jakbym chciał to komuś przekazać, to mu mogę skopiować całego pendrive i będzie miał gotowe, działające i skonfigurowane środowisko - które na bank zadziała i nie będzie kwiczeć, że coś mu nie gra.

Chcę tak zrobić, bo żeby wszystko z tymi webpackami, debugami i innymi gównami zaczęło ze sobą grać to musiałem spędzić nad tym trochę czasu. I u mnie to jest zrobione, u mnie będzie działać a jakby potem chcieć to komuś dać aby też mógł poklepać - to może się okazać, że tu brakuje wtyczki, tam się ścieżka nie zgadza, tu jakaś wersja już się nie zgadza i znowu będzie xx czasu aby ten gnój ogarnąć.
  • 4
  • Odpowiedz
@Mazowia: Taa, tylko jak to zrobić? Bo jestem niemal pewien że da się tam powtykać haxy tu i tam żeby to działało, ale nie znam tych narzędzi na tyle aby wiedzieć czy gra jest warta świeczki.
  • Odpowiedz
@fifny_szczun: Ten sync jest niezły, ale do tego wystarczy mieć VSCode portable z extensionami i wyjdzie z grubsza na to samo - tylko trzeba przekopiować cały folder z VSCode. Natomiast tutaj chodzi o uzyskanie całego środowiska działającego na zasadzie plug&play.
  • Odpowiedz