Aktywne Wpisy

MrTofu +5
Mirki i Mirabelki
Mała łazienka
Czy taki układ ma wiele błędów w #aranzacjawnetrz w #lazienka ?
Jakieś ukryte problemy, które będą utrudniały życie?
Z góry dziękuję za opinie.
#kiciochpyta
Mała łazienka
Czy taki układ ma wiele błędów w #aranzacjawnetrz w #lazienka ?
Jakieś ukryte problemy, które będą utrudniały życie?
Z góry dziękuję za opinie.
#kiciochpyta

oxymirek +855
jeśli ktoś miał jakieś wątpliwości to po wprowadzeniu lex Tusk chyba zostały rozwiane.
Gratuluję wszystkim madkom, emerytom, nierobom. Mam nadzieję że warto było roz******ć lata rozwoju i demokrację za socjał.
#pokityka #bekazpisu #bekazpodludzi
Gratuluję wszystkim madkom, emerytom, nierobom. Mam nadzieję że warto było roz******ć lata rozwoju i demokrację za socjał.
#pokityka #bekazpisu #bekazpodludzi

Jestem za podwójnym natem. Chcę mieć dostęp z zewnątrz do #raspberrypi . Gdzieś tam przeczytałem, że muszę mieć przekierowane porty żeby się dostać do malinki. Mój isp twierdzi, że odblokowanie portów nic nie da bo nie mam zewnętrznego ip. Czy to prawda? Zadzwoniłem tam i po prostu nie da się i #!$%@? a ja jestem pewny że się da. Jakbym miał odblokowany port, pod główne ip podpinam jakiegoś duckdns mam elegancko domenę i dostęp. Czy są jakieś dziury w tym myśleniu?
Wiem niby że mogę kupić VPS, jakieś tunnelingi robić ale kompletnie się na tym nie znam a po za tym nie jest to za free.
Jest takie coś: https://serveo.net/ wpisałem tą komendę ssh -R 80:localhost:3000 serveo.net, zamiast localhost wpisałem ip malinki, zamiast portu port 8123 który mi jest potrzebny (mam tam zainstalowany system do obsługi smarthome #homeassistant noi działa ale nie wiem na ile to jest bezpieczne, adres który mam wpisany w przeglądarke się zmienia (nie jest stały) ale dokładnie o to mi chodzi, ale wygląda to na chwilowe i niestabilne rozwiązanie. Chciałbym Wpisać np malinka.duckdns.org i połącyzć się z 192.168.100.21:8123 wewnątrz mojej sieci - taki efekt chcę osiągnąć najlepiej przyciskając isp
Błagam was naprowadźcie mnie, już walczę z tym jakiś czas i wcale nie idę do przodu. Z góry dzięki
@ozzi91: nie rozumiem tego fragmentu
Więc zakładając, że w danym momencie masz IP xxx.xxx.xxx.xxx a ISP przekieruje Ci port 8123 na 192.168.100.21:8123 -- to będziesz miał to co potrzebujesz -- każde połączenie przychodzące na xxx.xxx.xxx.xxx:8123 zostanie przekierowane na 192.168.100.21:8123.
Jak za jakiś czas IP zewnętrzne Ci się zmieni (na yyy.yyy.yyy.yyy) to po prostu będziesz się łączył na yyy.yyy.yyy.yyy:8123.
@drzwi_do_piwnicy: no tak mi dokładnie powiedzieli, nic to nie da i tak dostępu mieć nie będę
@Polinik: ale ja mam w sumie stałe ip. jakieś tam.
@mateusza: wygląda to tak: mam jakieś
@ozzi91: przekierowanie portu z routera isp na twój powinno załatwić sprawę.
Co to za isp?
natomiast jak odepnę upc, a podłączę modem 4g do swojego routera to nie dobije się z zewnątrz na ip 37.x.x.x czy inne 5.x.x.x
kiedyś w upc/aster też trzeba było płacić za publiczne ip, to że się miało 84.x.x.x nie
@TS050: no ale w takim razie jaki ma sens forward portów. Chcesz mi powiedzieć, że jak mam zewnętrzne ip + router, jakiś kolejny router w domu to się nie połączę? Muszę być wpięty do tego pierwszego routera? To chyba bez sensu ale tak jak mówię, gówno sie znam
TO jest podstawa. skoro oni tak twierdzą to tak jest, zmień dostawcę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Właśnie bardziej to wygląda na to, że chcą mnie olać i spławić, ale może się mylę. Chcę im udowodnić że się jednak da.
Do wyboru wiec masz albo ogarnac sie technicznie i zrobic wlasne rozwiazanie, badz wybrac komu zaplacisz za mozliwosc laczenia sie LANem bez zewnetrzengo IP i udostepnisz im wglad
@Furyat: Ale co masz na myśli mówiąc o własnym rozwiązaniu? Ja to bym nawet VPS kupił, ale i tak nie potrafię tego ogarnąć.
Narazie znalazłem coś takiego: https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-set-up-ssh-tunneling-on-a-vps#example-4-bypassing-nat
Łączę się jakoś z vps, wpisuję nano /etc/ssh/sshd_config i robie krok po kroku jak tam jest napisane
Na malince wpisuję
ssh abc@def -R 8080:127.0.0.1:80
abc - username (to chyba do kupionego vps?)
def - server address (adres ip vps)