Aktywne Wpisy
Duza-fajka +250
Zmarła mi przed chwilą mama, 6 lat temu tata, jak jeszcze byłem nastolatkiem. 22 lata na karku, od dawna się czułem sam na tym świecie, ale teraz to już przesada
Prawda jest taka że
Skopiuj link
Skopiuj linkWykop.pl
Komentarz usunięty przez autora
Wiki lepiej to tłumaczy
Inna sprawa czy ma to jakikolwiek wpływ na nasze życie.
Na przykład dzieci urodzone na początku roku osiągają lepsze efekty w nauce, sporcie i relacjach społecznych. Nie jest to kwestia znaków zodiaku
W jednej klasie masz osobę ze stycznia i grudnia, która będzie osiągać lepsze wyniki? W klasach starszych taka różnica wieku jest prawie pomijalna ale w klasie 1-2 rok różnicy to jest bardzo dużo.
Jak chcesz badań na ten temat to poszukaj o nadreprezentacji "styczniowców" w Kanadyjskim hokeju. Oni to zauważyli i zrobili
@i-marszi: eee tam. Jestem z grudnia, a byłem w nauce najlepszy w klasie.
@i-marszi Tak samo w sporcie. Połowa sportowców to urodzeni styczeń-marzec, bo od najmłodszych lat mają przewagę
Jesteś świadomy, że resztą roku trwa trzy razy dłużej?
Żeby osiągnąć coś w sporcie najczęściej musisz trenować ostro od bardzo małego - a mistrzostwa są zazwyczaj w grupach wiekowych. Wygrasz mistrzostwa, dostajesz wsparcie finansowe, dostajesz kopa motywacji i statystycznie dlatego jest zauważalna różnica.
Być może jest jakaś tendencja ale nie chce mi się wierzyć ze ma to zbyt duże znaczenie w ogólnym rozrachunku. Zbyt często się daje wiarę takim czynnikom jak w tym wątku.
https://www.bbc.com/sport/olympics/18891749
A tu jeszcze bardziej skrajnie - zawody juniorskie
W "moich" szachach tez absolutnym mistrzem jest koleś urodzony w listopadzie. Bo tak jak napisałeś - geniusze niekoniecznie muszą - jak ktoś jest tak wybitny to się i tak pewnie wybije. Ale taki przeciętny sportowiec bez nadzwyczajnego talentu ma większą szansę że gdzieś utknie ciągle wyprzedzany przez innych.
Na pewno są badania dot. miesiąca urodzenia a właśnie zaburzeń:
@Ragnarokk: zapamiętam ( ͡° ͜ʖ ͡°)