Wpis z mikrobloga

Drodzy mirkowie powiedzcie mi jak to jest ze znajdowaniem ciągu ograniczającego w twierdzeniu o 3 ciągach? Załóżmy, że mam ciąg nsqrt(2*5^n+sin(n)). Chcę znaleźć ciąg ograniczający go z góry. Na jutubie matemaks zamiast sin(n) daje 3. Faktycznie wyraz ten jest większy od wartości jakie przyjmuje sin(n), jednak równie dobrze można podstawić o wiele większy wyraz, a nawet wyrażenie. Stąd moje pytanie. W jaki sposób znaleźć optymalny ciąg ograniczający.
Matemaks radzi, by pod pierwiastkiem znajdował się największy wyraz ciągu pierwszego pomnożony razy ilość wyrazów.
#matematyka #studbaza #polibuda
  • 6
@TMBRK: nie potrzebny ci optymalny cionk oganiczajacy, jakikolwiek jest dobry obys z tego zrobil se zbiezny do 5 Xd np po lewej zamiast sinusa #!$%@? (-5^n) a po prawej #!$%@? 5^n w pierwiastkowa #!$%@? i jeb jeb #!$%@? sciskasz do piatki z obydwu stron kuhwa i gotowe
@TMBRK: ciągi ograniczające z góry i z dołu mają dążyć do tej samej granicy. Możesz sobie wybrać dowolne ciągi które to spełniają. Zazwyczaj sinus i cosinus szacuje się od dołu przez -1 a od góry przez 1, a pierwiastki n-tego stopnia z sumy jakiś wyrażeń nieujemnych od góry każdy składnik pod pierwiastkiem przez największy ze składników a od dołu największy składnik się zostawia a pozostałe szacuje przez 0.
@TMBRK: oszacuj jak jaksa pisze, no nie mozesz tak na pale tego robic bezmyslnie se tu jakies trojki, tu piatki, co to #!$%@? ma byc, co ty robisz, do czego dazysz, musisz okreslic swoje cele w zyciu
w sensie jak masz pierwiastek ntego stopnia to zazwyczaj to co pod pierwiastkiem najwieksze dla duzych n, to do tego dazy, to wskazowka i cisniesz tak zeby ograniczyc z dwoch stron podobnymi ciagami zbieznymi
@TMBRK: Teoretycznie nie istnieje "optymalny" ciąg ograniczający w tw o 3 ciągach. Nie istnieje żaden schemat, przynajmniej na żaden nie wpadłem, a robiłem i robię z moimi podopiecznymi x takich przykładów. Każda granica do tw o 3 ciągach wymaga indywidualnego podejścia. Zawsze mnie dziwi dlaczego na studiach innych niż matematyka wrzucają to do zagadnień ( ͡° ʖ̯ ͡°) Przecież trzeba nabyć pewną biegłość w funkcjach i mieć