Wpis z mikrobloga

#programowanie #javascript #webdev

Jakiego frameworka JS powinienem zacząć się uczyć przy założeniu, że w niedalekiej przyszłości będzie do zrobienia aplikacja dosyć ciężka od strony frontendu (w sensie dosyć sporo mielonych danych i funkcjonalność większa niż zwykły CRUD - wykresy, raporty i inne gówna)?

Dodam, że wcześniej JSa się nie uczyłem (no dobra, trochę), więc mam tutaj carte blanche i jednocześnie trochę dowolności co to będzie.
  • 16
@Khaine: To zapomnij, długa droga przed tobą. Pozdrawiam cieplutko.
A tak serio, mnóstwo artykułów głównie Addy Osmani, youtube i takie inne. Poznać pojęcia the cost of javascript, prpl pattern itp. Isomorphlic javascript.
@Khaine każdy framework jest budowny na czystym js-ie. W nim zrobisz wszystko . Jeśli nie będziesz znał filarów frameworka będzie ci ciężko zrozumieć dlaczego virtual dom może działać szybciej niż sam czysty js przy pracy z dom i tym podobne. Poważnie takie cos czyli nauka pomijając podstawy ma krótkie nogi
cost of javascript

@bonus: Przejrzałem kiedyś ten artykuł, generalnie niezbyt zaskakujące rzeczy. Wywodzę się z C/C++, dla mnie cięcie softu to styl życia ( ͡º ͜ʖ͡º) Nawet C# rżnę do minimum, bo w tym momencie to chodzi na Raspberry a nie na jakimś gigapececie.
@Khaine: czyli podsumowując, kiedyś się tam uczyłeś czystego JSa a teraz masz do zrealizowania wielki projekt i musisz mieć framework pomimo że uważasz że w czystym JSie byś "nic specjalnego nie zrobił"? Już sam czysty JS ma ogromne możliwości a framework to tylko ułatwienie ale takim stwierdzeniem wydaje mi się, że nie masz faktycznego pojęcia o obecnych standardach typu ES6 i wyżej a to nie wróży gładkiego wejścia we frameworki.
@Khaine: Żadne angulary... Aktualnie liczą się 2 rzeczy React/Vue.
React daje większe poczucie swobody, masz znacznie więcej klocków, wszystko jest w javascripcie... ale będziesz pisać więcej kodu, każdy projekt się różni, nie ma złotego przepisu.

Vue wszystko co trzeba zrobił autor frameworka, więc postawienie całego projektu to minuta z vue-cli, mniej pisania kodu, lepiej zoptymalizowany kod. Z wad, to póki co mniejsza społeczność niż react, templatki w html, trochę mniejsza elastyczność,
Poszperaj też o "ficzerach" w ES6+

@Rst00: Czytałem już. Ficzery ES6+ w dużej mierze w C# mamy od dawna ;) Podejrzewam, że te o których myślę na C# właśnie były wzorowane. Takie choćby async/await jako szybki przykład z dupy.