Wpis z mikrobloga

#komputery #pcmasterrace po przelozeniu bebechow z jedbej budy do drugiej dostaje cpu over voltage error. W biosue na czerwono pokazuke ponad 4v. Co moglam s--------c? Komp wczesniej hulal az milo. Kable sprawdzilam, baterie z biosa wyjelam na ~10min i przywrocilam ustawieni fabryczne. Nic nie pomoglo. Temperatury cpu < 40*C
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MangoZjem: to jeszcze sprawdź czy nie masz za dużo dystansów. Niektóre płyty wręcz wymagają (są oznaczone od tyłu), żeby nie było bolca, bo inaczej zwarcia robią. Upewnij się, że nie została Ci jakaś śrubka na dole.
Odłącz wszystkie dyski i karty- zostawiasz tylko grafę
  • Odpowiedz
@MangoZjem tak, o nich mowa. Ale upewnij się że były tylko w miejscach gdzie są otwory do przykręcania płyty. Jeśli przez pomyłkę polozylas płytę na takim dystansie może gdzieś zwierać
Kolejna sprawa to odłącz zewnętrzne porty USB z obudowy i zobacz czy problem występuje nadal.
  • Odpowiedz
@MangoZjem a najlepiej rozłóż w wszystko z powrotem i złóż jeszcze raz. A z kabli od obudowy podłącz TYLKO kabelek od wlacznika i zobacz czy problem występuje nadal.
  • Odpowiedz
  • 1
@RRybak: za duzo jest ale sa pod mobo (w sensie nizej). Myslalam ze one nie maja wplywu. @felixos: speawdzalam i bez usb i bez monitora, potem dopiero sprawdzilam z monitorem i myszka i klawiatura ocb. Co do ostatniej eady zosrawiam to juz na jutro :D dzis nie mam sily juz na to :D
  • Odpowiedz
@MangoZjem: ale bez wentylatora CPU to Ty nie odpalaj kompa. Ja wiem, że jest throttling, ale mimo wszystko..
Jak bateria padła, albo ją odłączałaś, nie powrócił on do jakichś defaultów, że BIOS nie wie co to za procek? Nie da się jakoś w SETUP ustawić napięć prawidłowych do procka, żeby je zapamiętał?
  • Odpowiedz
  • 0
@RRybak: to kilkusekundowe odpalenia, moze nic mu nie bedzie ;p no wlasnie jedyna rzecz jaka znalazlam w uefi odnosnie napiecia jest na auto i nie da sie zmienic :/
  • Odpowiedz
@MangoZjem: tak w ogóle jakbyś dała 4V na procesor, to on już raczej by nie wstał. Spróbuj od kogoś pożyczyć jeszcze zasilacz na chwilę. Nie chce mi się wierzyć, że nagle sekcja zasilania siadła aż tak
  • Odpowiedz
na auto i nie da sie zmienic :/

@MangoZjem: musi się dać zmienić. Domyślnie ten bios startujew EZmode. Gdzieś jest advanced, chyba przez F7. Musi się dać przełączyć sterowanie na manual.
  • Odpowiedz